Jump to content

De ce sunt importanți developerii pentru o comunitate de gaming?


HKS 27D

Recommended Posts

HKS 27D

forum-comunitati-gaming-romania.jpg

Cum iau naștere diverse comunități de gaming din România?

Exemplu de situație ipotetică:

X-ulescu e deja pe o comunitate/forum sau a fost în trecut pe una sau mai multe comunități/forumuri. Au existat certuri, probleme de relaționare ori probleme de altă natură și X-ulescu vrea să aiba comunitatea lui. X-ulescu își cumpără domeniu, cere ajutor în stânga și în dreapta dacă nu se pricepe la lucrul cu siteurile web și într-un final are forum. Mai departe X-ulescu închiriază un server de joc de la firmele de pe piață și apoi face reclama cât curpinde. Uneori ajunge să trimită PM-uri pe alte forumuri și se face de râs, iar alteori X-ulescu își trimite oamenii să se facă ei de râs și să facă reclamă, iar lista continuă.

 

După cum am discutat și în alte subiecte de pe forum (CLICK AICI), partea de programare/web dev este foarte importantă pentru comunități, în general. Ei bine, am vorbit și despre ce fac majoritatea administratorilor de comunități (CLICK AICI): își aleg un domeniu, aruncă o platforma nulled pe un hosting shared și gata comunitatea. Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de roz.

 

Dezvoltatori web și/sau programatori în general

În acest topic vom discuta despre importanța developerilor în cadrul comunităților și forumurilor de gaming, în general.

Dezvoltatorii web se ocupă strict de partea web a platformei instalate pe forum și de site per total, iar programatorii sau developerii care cunosc limbajele de programare în care sunt scrise jocurile sau addon-urile se ocupă de problemele care pot apărea în cadrul serverelor de joc. Programatorii sau dezvoltatorii web din cadrul unei comunități de gaming sunt mai importanți ca niciodată. Ei se ocupă integral de serverele de joc sau siteuri.

Mai departe vom descrie în general rolul developerilor pentru a avea o privire de ansamblu asupra subiectului.

 

web-developeri-dev-forumuri-comunitati-gaming.jpg

Importanța web developerilor și forumurile de gaming

În momentul în care administratorii de comunități și forumuri trebuie să facă niște implementări pe partea de htaccess ori pe partea de cod a platformei sau e necesar să modifice unele extensii ori trebuie să adauge funcționalități noi în platformă, aceștia au frecvent bătăi de cap. Și acestea nu sunt toate situațiile în care se pot întâmpina dificultăți. Majoritatea aruncă pe site și o temă nulled și cred că pot rezolva totul. Totuși, foarte puține persoane cunosc limbaje de programare de bază (indiferent că vorbim despre JavaScript, PHP, SQL etc. sau alte limbaje precum HTML, CSS, Bootstrap etc.).

 

Nevoia de specialiști IT în comunitățile de gaming

Comunitățile de gaming au mare nevoie de specialiști în IT. Indiferent că vorbim despre web dev sau programatori software care pot învăța SourceMod ori alte limbaje de programare foarte ușor. Într-un alt subiect vom dezbate și alegerea unei firme de hosting de calitate pentru un forum de gaming, pentru că aceasta  decizie vine tot pe bază de recomandare a specialiștilor IT, însă în acest caz discutăm strict despre nevoia de specialiști IT. Web developerii sunt la mare căutare în majoritatea industriilor din România, mai ales de când s-a dat stare de urgență. Tot mai multe persoane (indiferent de vârstă) aleg să își petreacă timpul în mediul online, iar jocurile de pe Steam au avut o creștere spectaculoasă în ultimele 6 luni. Așadar, atât serverele de joc multiplayer, cât și site-urile web trebuie să fie realizate fără erori, fără warnings, fără un timp de încărcare prea mare etc.

 

game-development-comunitate-gaming-programatori-web-cod-sursa.jpg

Importanța specialiștilor IT în game-development

În cazul programatorilor care au o bază solidă și o gândire deschisă, este foarte ușor să învețe sintaxa limbajelor de programare folosite de jocuri. Chiar și un programator de C++ (care se face la liceu ori facultate) poate învăța cu ușurință SourceMod (pentru CSGO, TF2 etc.). Crearea unor pluginuri cu funcționalități noi, nevoia de modificare a pluginurilor existente, rezolvarea erorilor pluginurilor existente - acestea sunt doar câteva dintre „nevoile pieței”. Totuși, de multe ori specialiștii în game-development trebuie să lucreze și cu SQL ori PHP pentru a realiza afișarea datelor pe site-uri.

 

Experiența în dezvoltare web/programare

Experiența în web development sau programare este cu adevărat relevantă în acest caz. Pot fi situații în care unele comunități de gaming au în staff persoane care se pricep la C++ ori au experiență în realizarea de site-uri web.

De asemenea, pot fi situații în care persoane fără experiență în programare știu să modifice diverse lucruri pe partea web sau în serverele de joc. Asta nu înseamnă programare. Înseamnă modificare. Această diferență de cuvinte spune multe când vine vorba de implementarea unor extensii noi custom ori realizarea unor modificări complexe în siteul web sau în serverele de joc. Experiența în modificarea codurilor sursă nu te transformă în programator/web dev. Totuși, îți poate aduce beneficii dacă vei lucra pe viitor în IT și vrei să înveți mai mult.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Love 3
  • Maximum Rate 1
Link to post
Share on other sites

Foarte interesant articolul; imi place ca ai fost critic si ai explicat bine diferenta dintre un programator si cineva care modifica, codul altcuiva. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Alexandru Design

Frumos, îmi place ceea ce văd eu în acest topic. Dar să nu uităm, pe comunitățile de gaming mai ales ca acestea nu pot fi developeri adevărat, a fi un developer trebuie să știi mai multe decât credeți voi, da este ușor să mă documentez de pe net ce este ăla un web developer, dar dacă nu ai vorbit / văzut unu-l sau ai fi încercat să te pui în poziția unuia nu ai de unde să știi cu adevărat. Întreadevăr în ziua de azi găsești ogrămadă de "Web Developeri" mai ales pe comunitățile nosate de gaming în România.

 

Acești "Web Developeri" sunt defapt și defapt niște Web Designeri care lucrează pe munca altui developer (Invisioncommunity). Codurile și toate elementele sunt făcute de adevăratul developer al comunității Invisioncommunity, în care se găsește; (PHP, JAVASCRIPT, HTML, CSS și multe altele). Acești developeri pe care îi avem noi în România pe comunitățile de gaming știu maxim 2/3 limbaje de programare. (HTML, CSS și JS), php-ul pe care-l folosesc ei {{if theme.enable_slider == "1"}} sunt defapt concepute de Invisioncommunity sau poate chiar alt cineva. La fel și cu "if" "expression" provin de la Invisioncommunity.
Mulți dintre așa ziși developeri din România nu au habar ce este funcția de "expression". În comunitățile ăstea așa de gaming cunosc doar un singur om care poate deveni un developer cu cunoștința a 14 limbaje de programare acesta find DeVe (enixservers).

Nu știu poate am scris și eu pe aici ceva prostii și eu la rândul meu sunt un developer (web designer) care face teme și rezolvă alte probleme la comunitățile din România. Sper că nu am deranjat pe nimeni cu acest reply, dar cei care au gradul de developers / webdevelopers intr-o comunitate, ar face bine să-și schimbe numele la grad altcumva. (Web Designer / Support / Web Designer & Support).

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...