Jump to content

Recommended Posts

Posted

Despre film

Salut! O sa fie fara spoilere topicul, ma leg doar generalist de scene de care toata lumea ar trebui sa stie din poemul original ca au loc (ex: Ciclopsul in pestera, tornada, Scylla, Circe).

Deci am fost la Odyssey in IMAX si e absolut o capodopera splendida must-watch efectiv a rupt. Pur si simplu a rupt.

De obicei, cand apare un film nou, ratingul/nota e mai mare si apoi scade in urmatoarele zile/saptamani. Odyssey e primul film pe care l-am vazut sa inceapa cu o nota si apoi sa ii creasca nota chiar masiv, cu atat mai mult cu sute de mii de rating-uri oferite (a avut 7.8 pe IMDB si a urcat pana la 8.5 pe IMDB, nota pe care o are in prezent cu 214 mii de voturi).

Trailer aici:

Toata lumea ar trebui sa stie, dar Odiseea este un poem epic preluat de catre Homer si refacut in stilul lui (dupa ce sute de ani a fost povestit oral cu zeci de modificari de la povestea initiala). Teoretic, e separat de Iliada, dar practic este a doua parte cronologica ca actiune. Fac parte dintr-un grup mai mare de povesti numit Epic Cycle, dar din pacate celelalte parti au fost pierdute timpului (daca nu ma insel, erau 6 in total).

Pentru cine vrea sa vada prima parte (desi e ceva mai inaccurate si modifica niste lucruri ce pot aduce confizii), puteti viziona filmul Troy cu Brad Pitt.

Odyssey prezinta drumul lui Ulisse/Odisseus catre casa dupa razboiul de 10 ani din Troia (you know, cel cu calul de se ascund in el si il ofera ca si cadou etc etc). 

El va fi pierdut pe mare aproape inca 10 ani si este o poveste tragica, trista, in care actiunile au consecinte grave.

Filmul dureaza aproape 3 ore dar esti pur si simplu lipit de ecran si pare ca se termina imediat, asa de perfecta e imersiunea.

Review

Unu la mana, toate criticile au fost anapoda, nici nu apare Achilles in film (pentru cine nu stie, lumea incepuse sa faca boycott ca cica Ellen/Elliott Page il joaca pe Achilles, dar acela nici nu apare in film si rolul lui Elliott se potriveste, il joaca pe Sinon si apare vreo 2 minute pe ecran atat),

Doi la mana, piesele care au primit boycott au fost alterate intr-un mod superb care ofera vibe-ul perfect pentru acest film.

Ma refer la piesele lui Travis Scott, care ruleaza DOAR la creditele filmului, nu in timpul filmului.

Si, pe bune acum, ascultati aici, ofera atmosfera perfecta (ascultati primele 40-70 de secunde):

Acum sa trecem la reviewul pe bune. Chiar se simte epicul peste tot, o sa fac si un topic in care o sa prezint nebuniile lui Nolan.

Ideea este ca tot ce se vede pe ecran este real si a fost facut practic si pe bune, maxim cu niste VFX. Da, absolut tot, no green screen sau CGI, dar mai multe despre asta in viitorul meu topic in care spun absolut tot ce a facut.

Muzica din timpul filmului este absolut splendida, perfecta, se potriveste la maxim. Mi se pare ca a fost facut castingul super inteligent si a prezentat mult mai adanc niste alegorii (ex: Helen, in loc sa fie la literal "face that launched 100 ships", s-au legat mai degraba de faptul ca a fost impus si fortat acest razboi, Agamemnon, decizii nasoale cum face orice lider inclusiv in ziua de azi, Helen regreta tot, isi cerea scuze si incerca sa explice ca povestea nu e cum o spun barzii).

Majoritatea actorilor si-au interpretat rolurile superb. Odysseus (Matt Damon), Penelope (Anne Hathaway), Antinous (Robert Pattinson), Circe (Samantha Morton) si Eumeus (John Leguizamo) plus inca alti cativa merita impreuna Oscarul pentru cata emotie si putere au avut in acting, simteai tot ca si cum era real. Ce naiba, ca ajung sa numesc aproape tot castul daca e sa ma gandesc mai bine.

Este o adaptare as spune aproape complet faithful, au fost lasate cateva lucruri pe afara pentru a forta alegoriile si mai degraba inner turmoil (nu apar la propriu zeii, ci e mai degraba interpretat ca ne facem singuri soarta si ne pedepsim singuri prin natura noastra si ce credem, plus alte teme mai deep fata de care nu vreau sa intru in detaliu dar in principiu despre asta e vorba. Cumva exista zeii ce "pedepsesc" dar in acelasi timp tot noi ne-o facem singuri).

Scenele de bataie, absolut superbitate, regizate mai bine si decat Troy sau in principiu orice alt film cu arme "medievale" (sau antice, cum vreti voi sa le numiti) de care imi pot aminti in momentul actual.

Deciziile, incapatanarea, Karma, vointa de a ajunge acasa si loialitatea sunt toate teme puternice care te fac sa simti fiecare emotie.

Pentru cine stie de treaba cu Argus, catelul, prefer modificarea lui Nolan, chiar pot spune ca acolo mi-au dat putin lacrimile. Nu ai cum pur si simplu decat daca urasti animalele sa nu ai reactie la asa ceva.

Partile horror au fost interpretate atata de scary, mai ales cu imersiunea si sonorizarea de cinema incat spui ca te uitai la ceva stil Eldritch Horror/HP Lovecraft/Entitati dinastea stil Cthulhu. Nolan please do make a Lovecraft adaptation, la modul sa facem infarct acolo.

Piesa sirenelor a fost iar superba, mi-a placut sa vedem doar reactia si sa fim noi cei cu "ceara" in urechi si sa auzim/simtim doar vibratiile si reactiile celorlalti fara urechile acoperite. 

Dialogul in care Odysseus explica ce a vazut este un writing efectiv splendid, extrem extrem de moving si prezentat impecabil. Lipsa de speranta se simte mai ales spre final, pare totul in zadar si se vede asta prin actorie splendida, care a fost si bazata in realitate deoarece chiar au navigat pe atlantic cu o barca dinaia pentru realism.

Mai multe fara spoilere nu stiu ce sa spun, decat ca scenele cu Circe au fost extrem de unsettling (dar asta era si ideea, adica 100/10 ca nota) si sa nu aud critici de Scylla, a fost facut intr-un mod perfect. Oricine zice ca a fost grabit sau alte prostii a fost efectiv brainwashed de Hollywood, tot timpul sa fie o scena lunga, dramatica, pointless. Efectiv, in situatia aceea, ce ai de gand sa faci? You're just insta snatched, e totul horror, socant si in cateva minute ceau. Exact asa a fost si in poem. Pur si simplu nu stiu ce voiau oamenii, sa se tina astia de barca si sa nu reuseasca monstrul sa ii insface decat dupa scene siropoase in care la limita de a fi salvati unul din celelalte personaje sa intinda mana si sa aibe dialog dinasta pointless de "goodbye" sau whatever? Nah.

Concluzie

Film de Oscar, 10/10, recomand cu drag, singura critica a fost ca e prea scurt (a trebuit Nolan sa taie mult din film sa incapa pe rola de IMAX, dar VA ASIGUR ca nu se simt cuturile rau, nu e o situatie stilul Kingdom of Heaven, ar mai adauga la "deepness" eventual, dar nu s-a pierdut neaparat nimic cu ce o fi scos, doar ca oricine si-ar fi dorit mai mult, o sa vedeti cand iesiti din cinema).

Este o capodopera si ceva similar nu cred ca vom mai vedea prea curand, if ever.

MUST-WATCH!

• Congrats! 2