Jump to content

14 cele mai mari minuni ale naturii


Recommended Posts

KaufeNN

1. Stânca Amvon, Preikestolen, Norvegia  – prima minune a naturii în listă

 

                                                     image.thumb.png.b120b4e7b690952b3866ece2469bd816.png

 • Preikestolen – este o atracţie celebră din  Forsand, Ryfylke, Norvegia. Un platou plat care se ridică la 604 metri deasupra fiordului Lysefjord fără balustrade de protecţie

 

2. Gran Salar de Uyuni, Bolivia

 

                                              image.png.362746a95e5c406c68745d1697f56238.png

 • Gran Salar de Uyni din sudul Boliviei are o suprafaţă de mai mult de 10 kilometri patraţi acoperiţi cu sare. El seamănă mai mult cu un deşert decât cu un lac. Peisajul plat alb provoacă iluzii optice şi reflectă culori. Aici există chiar şi un hotel făcut aproape total din sare şi o insulă unde cresc cactuşi giganţi în mijlocul lacului de sare.

 

3. Craterul Ngorogoro, Tanzania

 • Craterul Ngorogoro este Grădina Edenului a Africii. Creat atunci când a exploadat un vulcan uriaş acum 2-3 milione de ani, sa creat o caldera cu suprafaţa de 300 kilometri pătraţi care oferă acum cele mai mari şanse de a vedea animalele sălbatice ale Africii.Leii, rinocerii, leoparzii, elefanţii şi bivolii sunt “marii cinci” din cele 25000 specii de animale, şi aproape fiecare specie prezentă în Africa de Est poate fi găsită aici.

 

4. Canionul Paria, Arizona, Statele Unite ale Americii

 

                                              image.thumb.png.7b98578c60b2e259692a76584224aa76.png                             

 • Râul Pari a sculptat propria versiune mai mică a Marelui Canion. Unele formaţiuni de rocă, inclusiv The Wave, sunt la fel de spectaculoase. Canionul Paria este situat într-o zonă pustie la nord de statul Arizona şi la sud de Utah, SUA, în regiunea aridă Colorado Plateau.

 

5. Erupţiile vulcanului Stromboli, Italia

 • Parte a insulilor Eoliene în apropierea coasetei Siciliei, Stromboli este o insulă vulcanică mică, cu câteva sute de locuitori curajoşi. Spre deosebire de mulţi vulcani, Stromboli scuipă în mod constant o coloană de lavă, gaz şi cenuşă în sus. Fascinant fenomen pentru vulcanologi, dar deasemenea poate fi o bună excursie pentru cei care vor să vadă izbucniri de lavă în acţiune. Pentru a vedea focuri de artificii naturale puteţi lua o excursie cu barca în jurul insulei pe timp de noapte.

 

6. Vulcani noroioşi din Gobustan, Azerbaidjan

 • Iubitorii de noroi călătoresc spre a vedea ciudatul peisaj marţian din Gobustan, care se află la 65 kilometri de capitala Azerbaidjanului, Baku, unde în mod regulat mici vulcani scuipă noroi gri gros.  Azerbaidjanul este pe primul loc în lume după numărul de vulcani noroioşi. 350 de vulcani noroioşi din cei 800 cunoscuţi se află aici.

 

7. Jeita Grotto, Valea Nahr al-Kalib, Liban

                                           image.thumb.png.f765b34e79799ac70f87b5dc230a3fc5.png

 • La optsprezece kilometri nord-est de Beirut, aceste peşteri subterane de calcar au fost locuite din timpuri preistorice şi continue să atragă vizitatori cu culorile sale vii şi formaţiunile sale de stalactite. Cel mai mare stalactit din lume este aici. Peşterile constau dintr-o reţea de camere – cu galerii deasupra şi  galerii jos – care se întinde la nouă kilometri, şi sunt accesibile prin intermediul unui râu subteran.

 

8. Traseul Pembrokeshire Coast Path National, Ţara Galilor

 • Considerat ca unul din 10 cele mai bune trasee excursionale pedestre din lume, această cale se răsuceşte 300 kilometri de la Sf.Dogmaels spre Amroth în sud-vestul Ţărilor Galilor. Dese ori este umed şi vânturos, dar dacă aveţi norocul de o zi însorită, aceastea vor fi cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Parfumul grozoamelor şi ierbei negre(Calluna vulgaris) luminează calea. Iar în apele mării mai jos puteţi urmări focile.

 

9. Lacul Pangong Tso, India – China

 • Acest lac de apă sărată situat departe în interiorul munţilor Himalaya la o altitudine de 4350 metri se întinde deasupra zonei de frontieră, disputată de India şi China care guvernează Tibetul regiune căreia îi aparţine o mare parte a lacului. Nu vă lăsaţi respinşi de acest fapt – aerul rarifiat face culorile şi claritatea lacului mai intense. Lacul are o lăţime de 5 kilometri în punctul său cel mai larg. El are o suprafaţă de 604 kilometri pătraţi. În timpul iernii lacul îngheaţă complet în cuida faptului că apa este salină. În Pangong Tso se poate ajunge pe un drum de munte din oraşul indian, Leh, dar veţi avea nevoie de un ghid turistic pentru a obţine un permis.

 

10. Geirangerfjord şi Nærøyfjord, Norvegia

 • Dacă aveţi timp de a vizita doar două fiorduri în viaţa voastră, face să alegeţi Geirangerfjord şi Nærøyfjord din sud – vestul Norvegiei. Acestea sunt printre cele mai lungi şi cele mai profunde fiorduri din lume, cu stânci verticale mari, cu ape adânci şi cascade ameţătoare.

 

11. Marea Gaură Albastră, Belize

 

 • Marea Gaură Albastră este o prăpastie submarină mare lângă coasta Belizului. Această ciudăţenie este total naturală. Gaura este de peste 300 de metri lărgime şi până la 125 metri adâncime. Acest loc a fost făcut celebru de Jacques Cousteau, care la declarat ca unul dintre primele zece cele mai bune locuri pentru scuba diving. În 1971, el a adus nava sa, Calypso, la gaură pentru a consemna adâncimea sa.

 

12. Craterul de gaz o altă minune a naturii din Darvaza, Turkmenistan

 • Craterul de gaz din Darvaza, cunoscut sub numele de “Poarta Iadului”, este o gaură de 60 metri în lărgime şi 20 metri în adâncime, din Turkmeninstan. Focul, alimentat cu gaz natural, arde deja timp de 38 de ani, nu este un fenomen de provinienţă naturală dar o consecinţă a unui accident care sa petrecut în urma explorarii gazelor de sovietici. Geologiştii au lovit accidental într-o peşteră subterană masivă de gaze naturale, provocând prăbuşirea pământului şi căderea întregii platforme de foraj. Pentru a proteja localnicii şi de a preveni intoxicaţiile cu gaz, geologiştii au decis că cel mai bine este să aprindă gazul pentru al arde. Pe timp de noapte, gaura aprinsă poate fi văzută de la kilometri depărtare.

 

13. Muntele Roraima, Guyana/Brazilia/Venezuela

 

                       image.thumb.png.b487ed1398309e222864180f53ed0c0d.png

 • Acest platou masiv se întinde de-a lungul frontierei dintre Venezuela, Brazilia și Guyana. Acest impresionant platou este înconjurat din toate părțile cu stânci de până la 400 de metri, creând un ecosistem izolat și unic. În partea de sus sunt formațiuni de rocă uimitoare care u fost sculptate de vânt și apă, și sunt pături cu mari formațiuni de cristal. Vederi uimitoare se deschid de sus peste Gran Sabana de Venezuela, deasemena cunoscută sub denumirea de savana Guineii, când norii deasupra ei se împrăștie. În momentul de față, vizitatorii pot nimeri aici doar dinspre partea Venezuelei, iar ruta Paratepui este cea mai ușoară pentru alpiniștii neprofisioniști.

 

14.Ochiul Saharei, Mauritania, deşertul Sahara

 

                  image.thumb.png.2b9c62bcfbc5eb16ae7b87211d1cad73.png

 

 • Ochiul Saharei, deasemenea, cunoscut sub numele de Structura Richat, este un peisaj misterios şi ireal în deşertul Sahara. Situat în Mauritania, Ochiul Saharei este o formaţiune circulară mare, iniţial considerată a fi un crater. Dar cele mai recente şi acceptate teorii sugerează că acesta este de fapt un produs al eroziunii. Cu un diametru de aproape de 40 km, el poate fi văzut din spaţiu cosmic şi arată ca un ochi gigantic de taur.

image.png

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...