Jump to content

Tastatura gaming: ASUS TUF GAMING K3 - Review personal

Recommended Posts

Posted

Tastatură mecanică ASUS TUF GAMING K3

3GlOlEw.jpg

Primele impresii

Sincer să fiu, am rămas fermecat de design-ul tastaturii, cât și specificațiile tehnice. Fiind obișnuit din trecut cu tastaturi mari (cea precedentă fiind Razer Deathstalker), mi-am dorit să păstrez aceeași tradiție. Deși este o idee mai mică, nu este un impediment.
De ce? Pentru că am mâini mari, în primul rând, iar o tastatură mică m-ar încurca și mare parte din ceea ce scriu, inclusiv acest articol, ar fi fost mai mult despre corectat fat finger mistakes decât cuvinte clare. 

În al doilea rând, am ales full layout deoarece, spre surprinderea multora, da, eu folosesc și numpad-ul din dreapta și dacă nu l-aș folosi, tot l-aș lua pentru că arată bine și mi se pare că este completă în acest fel.
Trecând mai departe, am rămas plăcut impresionat de când am văzut-o pe site-uri și până a ajuns pe mâinile mele. S-a ridicat la nivelul așteptărilor mele și îmi satisface nevoile de RGB, cât și de rapiditate, frumusețe, durabilitate etc
.

SPECIFICAȚII TEHNICE

Well, tot consumatorul are idee de ce se aruncă în față în termeni de specificații tehnice, multe pe care nici nu le cunoști, nu înțelegi ce înseamnă sau cu ce te-ar putea ajuta. De aceea sunt eu aici, să scriu ceea ce este important pentru orice user gaming friendly și nu numai. Ce vreau să punctez este strict prezența unor opțiuni necesare, nice to have and must have pentru un gamer care mai este și freelancer și muncește zilnic, tastează zilnic pe această tastatură.

RED SWITCHES 

Aceasta este varianta pe care o dețin eu, cea liniară, cu un actuation point de 1.9mm, travel distance mic de doar 4.0mm și actuation force de 50g.
Ce înseamnă asta? O simplă apăsare, fie ea câtuși de ușoară, va declanșa comanda pe care o dai. Să fiu sincer, am obiceiul de a sta cu degetele pe space, sprijinul fiind în încheieturi, dar totuși, e atât de sensibilă încât se declanșează space-ul și nu știu de ce (mi s-a întâmplat de multe ori).

Nu numai că este sensibilă, dar este și foarte precisă, cu un response time mic pentru orice joc care necesită să te dai și cu capul de tastatură (gamerii știu de ce).

Să mai zic că are o durată de viață de 50 de milioane de apăsări? Anti-ghosting, rollover n-key, taste metalice, deci este unsă cu toate alifiile și botezată prin toate apele sfinte.
O observație pentru toate tipurile de switch-uri ar fi faptul că sunt foarte ușor de schimbat.

xtMMzUZ.jpg

WRIST REST MAGNETIC

Da, această opțiune este mai mult decât binevenită. Materialul este de bună calitate, oferă aderență, dar și fricțiunea necesară să te miști fluid atunci când scrii.
Personal, atunci când joc CSGO pentru o perioadă mai îndelungată, de exemplu câteva ore, nu simt dureri sau disconfort la nivelul încheieturii.
Magnetul rezistă la fel de bine și după câteva luni de utilizare, nu și-a pierdut din eficiență. Acum, dacă tragi de el, se va desprinde, normal, dar la atingeri normale, va rămâne într-o bucată cu consoarta lui, tastatura.

oZ5dmkM.jpg

PORT PASSTHROUGH USB

Da, nebunia asta vine și cu un port USB 2.0 în spatele logo-ului ASUS TUF GAMING din colțul dreapta sus. Încărcarea dispozitivelor mobile este posibilă, dar la viteze mici. Acest port este foarte bun dacă vrei să conectezi un stick, un telefon pentru transfer de date sau orice altceva care nu necesită responsiveness mare. 

HH4zUol.jpg

CADRU ȘI CONSTRUCȚIE DIN ALIAJ DE ALUMINIU

Băieții de la ASUS nu s-au jucat când au construit această tastatură, chiar și ei o plasează ca fiind un aliaj de aluminiu de calitate, ATENȚIE!, aerospațială.

Râdem, glumim, dar pot spune că am încredere în cadrul acestei tastaturi. Nu că aș fi eu fanul loviturilor și rage quit-urilor, dar dacă te afli printre ei, s-ar putea să scapi doar cu o sperietură în cel mai bun caz.

În cel mai rău? Te cauți de bani prin buzunare, mai cumperi una nouă, iar la altă ieșire agresivă asupra ei, te vei gândi de 2 ori și vei renunța.

Fiind din aliaj de aluminiu, are o greutate considerabilă, numai 1100g (băi, nene, parcă prea potrivesc ăștia numerele). 

uPOZKX8.jpg

TASTE PROGRAMABILE ȘI MEMORIE INTEGRATĂ

Un feature must have al tastaturilor de acest calibru este existența tastelor programabile pentru macro-uri, media, etc. Aceasta are 8 taste programabile, ATENȚIE DIN NOU!, cu memorie integrată. Adică setările vor rămâne în tastatură oriunde și la orice calculator ați conecta această minunăție.

Și da, are acel feature combinație de taste FN + săgeți pentru a schimba preset-ul culorilor RGB.

vbv4gYG.jpg

ARMOURY CRATE

Nu este o noutate pentru tastaturile din noile generații să lucreze cu un software pentru a îți permite ție să te joci cu toate combinațiile de culori posibile și imposibile. 

Armoury Crate lucrează atât pe preset-urile lui, dar și pe cele de Aura Sync Creator, care este puțin mai complicat, dar merită dacă vrei să ai ceva specific și personalizat pe fiecare program/joc etc.
Și da, funcționează pe muzică, pe jocuri (are un joc de lumini superb în timp ce te joci Mortak Kombat 11) și pe media. 

Și da, se pot customiza culorile individual pe fiecare tastă din Aura Sync.

CkJUvjR.jpg

CONCLUZII

În încheiere, tastatura se prezintă ca top tier având în vedere raportul preț/performanță. Bineînțeles, sunt și alte alternative la același preț, oferind similar aceleași beneficii, dar personal, având această tastatură, nu mă simt inferior celor cu SteelSeries, Razer etc.
La momentul publicării acestui articol, tastatura se găsește la un preț aproximativ de 550 RON, plus sau minus 50, aș zice. 

Pentru mine a meritat total cei 550 RON. Sunt mulțumit de sunetul tastelor, calitatea materialelor, durabilitate, feeling, design, bucuria pe care mi-o dă și siguranța task-urilor zilnice, chiar și pe termen lung. (Fiind tipul de persoană care schimbă un obiect la câțiva ani)

A mea a venit la pachet cu un cadou frumos, și anume un mousepad ASUS ROG Sheath, tot full size și aceasta. 200 de lei și acest mousepad de care sunt foarte mulțumit, materialul rezistă, nu prezintă urme de uzură, este aderent, mouse-ul se mișcă ușor pe el.Mai jos voi atașa câteva poze cu tastatura, din galeria personală, spre a vă clăti ochii cu această frumusețe.

GALERIE FOTO PERSONALĂ

Spoiler

XcCQLOu.jpgcG74CI0.jpgmZ5y8zW.jpg

As a bottom line, dacă aveți întrebări despre tastatură, nu ezitați să le scrieți în acest topic și vă voi răspunde cu cel mai mare drag

Informații tehnice preluate de pe site-ul ASUS. 
Galerie de imagini personale + de pe site-ul ASUS.

• Starred 1
  • Maximum Rate 2