HKS 27D Posted February 2 Posted February 2 Deschiderea unei comunitati de gaming In ziua de azi, e usor sa-ti asumi faptul ca deschiderea unei comunitati este o decizie smart, care te implineste si produce profit. Vezi alte comunitati de succes si te grabesti sa obtii un nume de domeniu, apoi faci servere de Counter-Strike. De ce cred ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de asta? Piata e saturata si numarul de jucatori nu e suficient pe noul engine de CS2. Am vazut cu ochii mei comunitati care se deschid acum si 3 luni mai tarziu se inchid. Asta s-a intamplat in timpul "erei" Counter-Strike 1.6, dar este mult mai comun acum decat atunci. Odata cu lansarea Counter-Strike 2, piata s-a subtiat pana la punctul in care in loc sa avem mai mult de 200 de servere publice in anumite tari (cum era pe CSGO), ramanem blocati la cel mult 50-60 de servere de CS2 daca suntem norocosi. Cele mai multe servere de CS2 sunt goale 24/7, in timp ce altele au doar cativa jucatori. In final, comunitatile de gaming vechi care au fost online de-a lungul perioadelor economice stagnante din lume au beneficiat de conditiile din piata (ex.: pandemia). Cu o comunitate noua ai chiar mai putine sanse sa obtii recunoastere nationala/internationala din partea oamenilor. Astfel, este mult mai greu sa concurezi cu alte comunitati de gaming. De ce ar vrea cineva sa se alature comunitatii tale in loc sa se joace in altele, bine cunoscute de ani de zile? Esti un programator mai bun? Manageriezi continutul mai bine? Faci automatizari pentru a ajuta serverele sa se diferentieze in zgomotul produs de alti owneri de servere? Aduci ceva nou prin proiectul tau sau nu? Moderarea este obositoare, chiar si cu automatizari in-place. Ai nevoie de moderatori activi, reguli clare si strategii pentru rezolvarea conflictelor. Vei pierde mai mult timp cu astea in loc sa te bucuri de jocurile video. Comunitatile mici sunt mult mai rele intrucat aproape orice dezacord minor conduce la dispute majore. E obligatoriu sa ai cunostinte de baza pentru game-development si abilitati basic de programare sau sa ai oameni care se ocupa cu astfel de lucruri. Daca nu ai idee cum sa scrii propriul plugin pentru serverele din comunitate si nu poti schimba sau imbunatati solutiile third-party realizate de alti coderi, mai bine te dai batut. Comunitatile online nu vor ajuta tot timpul. Prin urmare, e nevoie sa dedici timp oricarui lucru mic. In aceasta postare am acoperit suprafata despre subiectul construirii unei comunitati noi de gaming. Daca as fi avut o masina a timpului, nu as construi vreo comunitate de gaming si nu as lua parte la dezvoltarea vreuneia in afara de gaming part-time de cateva ori pe an. Totusi, regret ca mi-am petrecut timpul pe Counter-Strike si mi-am indeplinit visul de mic pentru a fi persoana tehnica care se ocupa cu lucrurile din backend? Nu neaparat. Am fost super concentrat pe dobandirea de experienta de development si abilitati in toti acesti ani in loc sa ma joc des. Prin urmare, nu e nimic de regretat in asta. Totusi, ce as face daca as fi in locul tau? Ce as face daca ar as fi vrut sa fac servere noi de Counter-Strike? M-as alatura altor comunitati de gaming din tara mea. Verificati ce comunitati sunt de treaba cu serverele si managerii. Nici macar n-am luat in calcul lipsa de asistenta tehnica din partea comunitatilor de gaming mainstream. Cel putin in Romania, acest aspect este unul dintre cele mai rele lucruri. Pe fairside am reusit sa sprijinim jucatorii, adminii si ownerii de servere de la bun inceput, chiar daca am intampinat dificultati uneori. Oamenii cunosc faptul ca fiecare comunitate tinde sa-si impuna regulile si viziunea pentru servere si jucatori. Oricum, acesta este un subiect pentru alt topic. E important sa realizati ca la inceperea unei comunitati de gaming sunt importante cunostintele tehnice. Daca nu stiti cum sa va ocupati de lucrurile tehnice sau aveti nevoie de ajutor de la alti developeri, gasiti o comunitate care acopera deja aceste nevoi deja si stabiliti-va acolo. In locul vostru as prioritiza dezvoltarea personala daca m-as alatura altor proiecte. Mi-ar face viata mult mai usoara si as ramane cu ceva in urma efortului. Cat despre voi? Ce valorificati cel mai mult atunci cand va alaturati unei comunitati? In cazul in care construiti una de la zero, cum faceti diferenta atunci cand intervine comparatia cu restul? Exista diferente semnificative sau nu? 1
Recommended Posts