Jump to content

Ce am invatat din Counter-Strike ca developer?

Recommended Posts

Posted

versiuni-counter-strike-valve-steam.png

Ce am invatat din Counter-Strike ca developer?

Sa incepem cu scopul original: invatarea si dorinta de a fi persoana din backend. Asta inseamna mult in marea schema a lucrurilor. De ce? Pentru ca asta e singurul motiv pentru care am fost atasat de acest joc inca din copilarie, pe langa sentimentul de apartenenta la o comunitate online.

A avea propria comunitate cu servere de Counter-Strike este super time-consuming. Trebuie sa-ti petreci timpul scriind solutii de la zero, schimband lucruri inainte si inapoi, totul in timp ce e necesar sa te asiguri ca website-ul este in continuare online, API-urile raspund si toate celelalte servicii sunt intacte. Pe langa asta, trebuie sa te asiguri ca automatizarile functioneaza si serverele de joc sunt online. E necesar sa oferi asistenta real-time ownerilor de servere, sa faci actualizari incrementale la website si alte platforme managed (incluzand forumul si partea de social media) si asa mai departe. Chiar daca ai o echipa asa cum avem noi, aceste lucruri tot iti mananca timpul destul de des, de obicei mai mult decat te astepti initial.

• Vrei prietenii pe termen lung? Ei bine, as spune ca poti avea succes, in functie de nivelul de energie alocat acestui joc. Am reusit sa intalnesc multe persoane din lumea Counter-Strike, incluzand developeri, jucatori simpli sau chiar administratori ai altor comunitati.
  • Ar putea merita sa fii blocat pe acest joc daca esti constient de ceea ce cauti. Daca nu - iti pierzi timpul. Petrecerea timpului pe jocuri nu te va propulsa departe in viata, dar lucrul in backend si scrierea propriilor solutii de modding ar putea schimba intreaga ecuatie. In loc sa te joci prea mult, poti sa tratezi acest joc ca o oportunitate de dezvoltare prin acumularea de abilitati noi si cunostinte de programare. Asta pana la un punct in care sesizezi ca nu e nevoie sa continui.
  • As sustine chiar ca e mai bine sa prioritizezi total altceva in locul jocului Counter-Strike. Realizeaza proiecte reale cu impact mai mare in afara zonei de gaming. Ce am invatat in toti acesti ani este faptul ca domeniul jocurilor nu merita investitia de timp, bani si efort pe langa indeplinirea viselor de mic copil, invatarea unor concepte cheie relevante in backend si obtinerea unor abilitati programare (in functie de dorinta de avansare pe plan profesional).

Cum m-au ajutat aceste realizari?

Cum m-au ajutat aceste realizari sa imi schimb abordarea in intregime? Ei bine, din momentul in care am reusit sa ma concentrez mai mult pe mine in locul zgomotului exterior, am ales sa fac un pas inapoi. Prin simpla dezvoltare a solutiilor fundamentale de care au nevoie ownerii de servere si scrierea de automatizari pentru a obtine ceea ce cauta comunitatea noastra, mi-am recuperat o parte din timp. In prezent ma concentrez pe multe alte proiecte din afara sferei de gaming si pe dezvoltarea profesionala in loc sa ma concentrez exclusiv pe Counter-Strike.

Am publicat cateva solutii realizate in anii anteriori pentru a acoperi nevoile ownerilor de servere din FAIRSIDE ROMANIA. E posibil sa public si alte pluginuri, cu sau fara cod sursa. Spunand asta, nu inseamna ca imi mentin aceeasi abordare. Majoritatea lucrurilor sunt realizate in urma cu mult timp. Prin publicarea lor in timpul liber nu fac decat sa las in urma mostenirea acestui capitol din viata personala.

Consider ca acest joc (Counter-Strike) nu imi mai indeplineste nevoile actuale intrucat am obtinut deja majoritatea lucrurilor pe care le putea oferi (backend experience, programming skills si asa mai departe). Timpul meu este administrat mult mai bine acum, in timp ce doar o fractiune merge catre partea de Counter-Strike development. Desi pare ca renunt complet, nu pot face asta nici daca as vrea. De ce? Pentru ca fara backend development severele nu ar fi unde sunt de peste 5 ani de zile (din vremea CSGO), motiv pentru care raman in continuare sa le sustin. Nu pot lasa fairside de izbeliste, motiv pentru care sprijin comunitatea cu tot ce pot, din postura de lider proiect alaturi de ceilalti administratori, realizand dezvoltari de software sau pluginuri noi in functie de nevoile din backend. Diferenta este data in schimb de timpul alocat si modul in care abordez fiecare dezvoltare noua de care au nevoie serverele de Counter-Strike din comunitate.

• Like 1
  • Create New...