Jump to content

Confruntarea titanilor: AORUS Si ROG

Recommended Posts

kenzake powah!
Posted

Azi sa sa fie o saptamana de la lansarea celei mai recente generatii de procesare Intel si, totusi, lucrurile nu par sa se fi facut prea mult pentru tabara albastră. Toate semnele indică faptul că AMD a câștigat „arms race”-ul acestei generații și că mai nimeni nu dorește un procesor Arrow Lake în setup.

E ca și cum lumea a uitat că recent lansatul Core Ultra 9 285K este o bestie atunci când vorbim de productivitate și că Intel a rezolvat problemele care ne-au făcut să ne îndepărtăm de ei în trecut. Tocmai din acest motiv vreau să citesc în discuție procesarele Intel și performanțele pe care poți să le obții cu acestea.

La fel ca în trecut, vreau să mă axez pe partea high-end a lucrurilor. Asta înseamnă că mă voi folosi tot de un procesor 285K, dar pus într-o configurație diferită față de cea folosită la review-ul procesorului de săptămână, mai exact:

GIGABYTE Z890 Aorus Master

GIGABYTE Aorus Waterforce X II 360

Kingston Fury 48 GB 8200 MT/S CUDIMM

NVIDIA RTX 4090 Ediția Fondatorilor

SSD NVMe M.2 de 1 TB

BeQuiet Power Zone 1000W

GIGABYTE Z890 Aorus Master

Spre deosebire de ultima dată când am testat un procesor Core Ultra 9 285K, de date aceasta am decis să folosească o placă de bază GIGABYTE , și nu este vorba despre o placă oarecare, ci despre Aorus Master, vârful de gamă al companiei în materie de mobo-uri.

Z890 Aorus Master folosește un design de putere Twin Digital de 18+1+2, cu un Smart Power Stage de 110A, pe lângă un design paralel de alimentare de 9+9. Avem, deci, trei tipuri de faze de alimentare care se folosesc în scopuri diferite și asigură un flux consistent de energie în orice situație.

GIGABYTE Aorus Waterforce X II 360

Acest cooler, spre deosebire de placă de bază, memoria RAM și procesor, nu a fost lansat acum, ci undeva la începutul acestui an, adică nu a fost gândit cu socket-ul LGA 1851 în minte. Asta nu înseamnă, însă, că bracket-ul de cooler pentru LGA 1700 nu poate fi folosit fără probleme (în majoritatea cazurilor) și pentru LGA 1851, deci nu avem probleme din acest punct de vedere.

GIGABYTE Z890 Aorus Master vs. ASUS ROG Maximus Z890 Hero

Cred că vă puteți imagina că nu aveam cum să nu compară obținute atât pe platforma GIGABYTE , cât și pe cea ROG de zilele trecute (găsiți review-ul aici), mai ales în a vedea că am folosit unele dintre cele mai bune componente oferite de fiecare brand pentru ambele PC-uri.

Concluzie

că aveți nevoie în față, cred că ați înțeles care sunt diferențe între cele două sisteme și care sunt avantajele și dezavantajele acum. Practic, placa de bază ASUS are o optimizare ceva mai bună decât cea GIGABYTE , în timp ce cooler-ul GIGABYTE este considerabil mai performant decât cel de la ROG . Ambele variante sunt absolut valide, dar există un factor care le diferențiază foarte mult în ochii mei, și acela este prețul.

Cât timp placă de bază GIGABYTE Z890 Aorus Master costă 3.100 de lei, cea de la ROG are un preț de 4.200 de lei, sau diferență considerabilă. Nu zic că modelul ROG nu are o tonă de funcții interesante și avantaje, dar consider că utilizatorul de rând preferă varianta ceva mai ieftină, mai ales atunci când sunt de cheltuit mii de lei, și nu sute.