Jump to content

Platforma status si uptime: monitorizare servicii

Recommended Posts

Posted

Pagina status si uptime

Salut!

Astazi vorbim despre pagina status.fairside.ro. Mentionam de asemenea uptime.fairside.ro.

Dupa cum stiti, incepand cu anul 2021 avem platforma de status pentru a completa nevoile comunitatii.

Odata cu anul 2026, a venit timpul sa facem schimbari importante.

Context schimbari

Platforma adoptata de noi in trecut pentru status.fairside.ro se baza pe software open-source de pe GitHub. Am realizat schimbari semnificative in backend, printre care construirea modului de noapte in CSS si mentenanta la librariile JavaScript incat sa asiguram securitatea de baza. Am utilizat platforma frecvent in anunturile din comunitate pentru mentenanta si downtime-uri, iar totul a functionat ca pe roate timp de aproape 5 ani de zile.

Totusi, care sunt motivele schimbarilor?

1. Mentenanta este time-consuming pentru PHP si librariile JavaScript.
  2. Limbajele PHP si JavaScript nu sunt indragite asa mult de noi din cauza limitarilor caracteristice.

Mai concret: mentinerea online a unei pagini de status intr-o infrastructura separata consuma din timpul si resursele alocate zonei de backend development a comunitatii. De asemenea, realizarea unei platforme de la 0 iese din discutie din aceleasi considerente.

Uptime vs Status

Am inceput sa facem research din nou, iar printre alternativele third-party am regasit solutii precum Atlassian, Jira, Sentry, DataDog sau chiar si varianta open-source: Uptime Kuma (adoptata de comunitati concurente). Unele solutii testate de noi sunt self-hosted (open-source), altele sunt SaaS-uri. Unele le-am folosit de test o perioada, iar altele (precum Uptime Kuma) le-am adoptat in productie pe subdomeniul uptime.fairside.ro timp de peste 2 ani de zile, cu modificarile de rigoare in backend.

• UptimeAvand in vedere faptul ca am evoluat in cunostinte si posibilitati odata cu trecerea timpului, am renuntat la subdomeniul uptime.fairside.ro. Motivul este dat de dezvoltarea de solutii proprii de monitorizare servicii interne cu acces zero-trust si notificari in mediile sociale folosite de noi, fara acces destinat publicului larg.
  • Status: Aici era nevoie de un replacement pentru platforma veche utilizata de noi anterior incat sa putem continua comunicarile oficiale din partea comunitatii in situatiile de downtime si mentenanta.

Pagina uptime.fairside.ro ramane inchisa momentan. Cat despre pagina status.fairside.ro: am inceput deja migrarea catre un furnizor third-party. Vom economisi timp si resurse importante pe care le putem aloca dezvoltarii comunitatii, nemaifiind obligati sa facem mentenanta si actualizari periodice la inca o solutie software. In momentul de fata comunitatea are nevoie de toate resursele de care dispune pentru dezvoltarea serviciilor interne, iar mentinerea ori construirea de la 0 a unei platforme de status nu reprezinta o prioritate. Mentionez totusi ca exista posibilitatea de a schimba strategia comunitatii cu privire la paginile de status si uptime, in functie de necesitati.

Am avut asadar un downtime controlat pentru status.fairside.ro timp de cateva luni de zile (de la sfarsitul anului 2025 pana in prezent). Acest downtime a fost obligatoriu intrucat nu s-au mai depus eforturi de catre noi pentru mentenanta platformei vechi, existand riscul aparitiei unor vulnerabilitati. Ulterior, am ales un furnizor serios din lumea online. Urmarim evolutia organizatiei de ceva timp atat pe partea de software, cat si in mediile sociale. Pentru moment pare ca ofera ce avem nevoie pentru a indeplini nevoile comunitatii noastre. Vom reveni cu informatii catre voi daca lucrurile se schimba pe parcurs.

Concluzii

Concluziile acestei postari sunt cat se poate de simple:

• https://uptime.fairside.ro/: serviciu inchis; realizam monitorizarea serviciilor intern, fara acces destinat publicului larg
  • https://status.fairside.ro/: mentinere serviciu online cu acces destinat publicului larg (furnizor third-party)

Progres implementare status

Progres implementare noua platforma de status: 100%.

Revenim cu edit si anunturi in toate mediile sociale cand este totul gataDONE.

• Like 2
  • Love 4
  • Maximum Rate 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...