kenzake powah! Posted March 7 Posted March 7 Piramidele din Egipt sunt unele dintre cele mai impresionante construcții realizate vreodată de om. Cele mai cunoscute sunt piramidele din Giza, construite acum aproximativ 4500 de ani, în timpul faraonilor din Egiptul antic. Cea mai mare dintre ele, Marea Piramidă a lui Keops (Khufu), a fost timp de aproape 4000 de ani cea mai înaltă construcție realizată de oameni. Structura este alcătuită din aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, unele cântărind chiar și câteva tone. Totuși, modul exact în care aceste piramide au fost construite continuă să fie un subiect de dezbatere. Egiptenii nu aveau roată pentru transport greu, macarale sau tehnologie modernă, ceea ce ridică multe întrebări. Există mai multe teorii despre construcția piramidelor: folosirea unor rampe uriașe pentru a ridica blocurile de piatră organizarea unor echipe mari de muncitori și ingineri utilizarea unor tehnici de construcție foarte bine planificate pentru acea perioadă În același timp, în jurul piramidelor au apărut și teorii mai misterioase. Unele persoane cred că piramidele ar putea avea cunoștințe matematice și astronomice avansate sau că ar fi fost influențate de civilizații pierdute sau chiar de extratereștri. Chiar și astăzi, piramidele rămân unul dintre cele mai mari mistere ale lumii antice și continuă să fascineze milioane de oameni. Cum credeți că au fost construite piramidele cu tehnologia de acum mii de ani? Credeți că civilizațiile antice aveau cunoștințe mai avansate decât credem? Există încă secrete ascunse în interiorul piramidelor? Hai sa dezbatem subiectul, astept pareri si argumente. 1 2
Luca Posted March 12 Posted March 12 Cred ca misterul piramidelor e unul dintre cele mai interesante subiecte din istorie. Multi zic ca e imposibil sa fie construite acum 4000+ ani fara tehnologie moderna, dar arheologii au gasit destul de multe indicii despre cum ar fi putut fi facute. Cea mai acceptata teorie este ca egiptenii au folosit rampe mari din nisip si piatra pe care trageau blocurile de piatra cu franghii si sanii de lemn. Blocurile erau trase de zeci sau sute de muncitori pana sus pe piramida pe masura ce aceasta crestea. S-au gasit chiar si urme ale unor astfel de rampe langa carierele de piatra, ceea ce arata ca blocurile erau trase pe rampe inclinate cu franghii. Un alt lucru interesant este ca piramidele nu au fost construite de sclavi, cum credea multa lume. Arheologii au descoperit sate ale muncitorilor langa piramide, unde locuiau si erau hraniti muncitorii care lucrau la constructie. Mai sunt si teorii mai noi. De exemplu, unii cercetatori cred ca egiptenii ar fi putut folosi sisteme cu contragreutati sau mecanisme interne, ceva asemanator cu un sistem de scripeti, pentru a ridica blocurile foarte grele. Ce mi se pare interesant e ca piramidele au fost construite si intr-un loc strategic, aproape de un vechi brat al Nilului, ca sa poata transporta blocurile de piatra cu barci. Personal nu cred teoriile cu extraterestri. Egiptenii erau foarte avansati pentru vremea lor si aveau zeci de mii de muncitori si ingineri. Chiar daca pare incredibil, cu suficienti oameni, timp si organizare se pot construi lucruri uriase. Oricum, chiar daca avem teorii destul de bune, inca nu stim 100% exact cum au fost construite, si asta face subiectul si mai interesant. 1
Recommended Posts