Jump to content

Intel vs. AMD  

5 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Cu toții am auzit de procesoarele create de Intel și AMD și, totodată, de „rivalitatea” dintre cele două, creată de persoanele din mediul online.

Vă invit să lăsați mai jos opinia personală pentru fiecare în parte și să votați în poll-ul atașat topicului.

Părere personală:

În calitate de client fidel al procesoarelor de la Intel, pot spune că nu am întâmpinat probleme în activitățile obișnuite și nici în multitasking.

În cazul gaming-ului pe laptop, unde răcirea nu este una foarte bună, lucrurile se schimbă puțin. Dacă se încearcă „stoarcerea” de performanță — cum, de altfel, acesta este primul pas când vine vorba de jocuri mai solicitante — temperaturile încep să crească considerabil, limitând puterea procesorului și, totodată, îngreunând rularea jocului respectiv, lucru neplăcut în rândul gamerilor înrăiți.

Per total, din experiența personală, recomand cu încredere Intel dacă gaming-ul nu este o prioritate pentru dvs.

Despre AMD nu-mi pot da cu părerea; nu am avut până acum, însă din ce am mai citit pe internet pare să aibă probleme în multitasking și, totodată, cu temperaturile, nu numai în cazul laptopurilor.

• Like 1
  • Love 1
  • Maximum Rate 1
Posted

Salut !
De cand ma stiu am folosit doar pc-uri/leptopuri cu Intel pe ele, la fel si acum am un leptop cu un i9 14900 sau ceva genul nu ma prea pricep. Pot confirma ce ziceai @Judein legatura cu racirea, dupa sesiuni indelungate de lucru/jucat incepe sa se incalzeasca foarte tare si performanta usor usor scade. Singurele momente in care se vede o diferenta "mare" de performanta este in cazul in care il tin deschis si il solicit pentru peste 12-14 ore.
Cat despre AMD stiu ca e problematic si da multe crash-uri😄

• Like 1
  • Love 1
Posted

Te salut, @Jude!
Legat de Procesoarele AMD, depinde foarte mult de procesor, de exemplu eu am un AMD Threadripper 1900x, acesta nu este facut in special pentru gaming ci pentru servere din cate am inteles si am citit si pe internet. Nu am avut probleme de temperatura pe PC, dar este nevoita o mentenanta odata la 6 luni.

• Love 1
Posted

Salut @Jude!

Exact cum a spus si @stFn_Electric, depinde foarte mult de procesor, si in acelasi timp, de "era" lui. Eu de mic am avut calculator si de cand ma stiam doar pe procesoare Intel am mers (primul PC fiind in 2006 la 4 ani).
Observatie: Cand am luat modele high-end sau aproape high-end, dupa perioade scurte de timp deja nu mai erau suficient de puternice sau de actualitate. Rulau bine pana cand era vorba de ceva mai solicitant precum jocuri noi, PUBG si uneori chiar CSGO.

Pentru prima data am acceptat procesor AMD in 2023 sau 24 (Ryzen 7 5800x3d). Am observat niste lucruri socante:

• Multitasking functional perfect
  • Top 3 (arguably no 1) procesoare gaming in anii 2022-24 (si inca este in top)
  • Inclusiv in sesiuni de gaming de 10-12 ore (au fost niste zile speciale, de obicei sunt om normal si eu) pe jocuri noi (sau foarte processor-oriented daca nu erau noi) temperaturile au ramas constant in "normal zone", rareori urcau spre limita dar tot erau la 4-5 grade de a o atinge
  • Versiunea 3d nu e deloc friendly cu overclocking (dar eu oricum niciodata nu foloseam asta indiferent de PC) -> Dar este cu mult superioara atat versiunii normale cat si fata de majoritatea procesoarelor
  • Pret la jumatate fata de concurentul Intel (cand inca era top versiunea asta de ryzen costa 1500-1800 ron, cele mai bune/noi versiuni Intel erau 2800-3800 ron) -> Acum, daca am observat bine, preturile sunt mai apropiate dar tot AMD e mai ieftin, desi doar cu 2-3-4 sute de lei
  • Absolut 0 probleme cu acest AMD pana si acum in prezent, pe cand la fiecare versiune de Intel high-end sau cel putin din ultima generatie aparuta aveam dificultati rapid

Pe mine m-a schimbat total din fanboy Intel in, nu neaparat fan, dar client procesoare AMD. In momentul achizitionarii, absolut toate benchmarkurile, testele etc. aratau ca procesorul meu este peste cele mai bune procesoare Intel aparute pana in acel moment (viteza, performanta, heating, comparatii gaming etc) la JUMATATE DE PRET.

Nu aveam nici macar un singur motiv sa raman pe Intel.

Probabil cand voi face un upgrade la PC, adica in minim inca 2-3 ani, voi face iar teste si comparatii extensive. Intre timp, raman la AMD (si poate si dupa, depinde ce schimbari de preturi si performante mai apar)

• Like 2
  • Love 1
  • Create New...