420 Posted May 13 Posted May 13 Introducere Inazuma Eleven este un anime bazat pe seria de jocuri video creata de compania Level-5. Adaptarea anime a seriei si-a facut debutul in 2008 si a fost realizata de studioul OLM. Seria originala are in total 127 de episoade si urmareste parcursul echipei Raimon si a portarului Mark Evans (Endou Mamoru in varianta original japoneza). Inazuma Eleven este unul dintre cele mai cunoscute anime-uri sportive, mai ales pentru felul in care combina fotbalul cu elemente exagerate si tehnici speciale spectaculoase. Pentru multi oameni a fost unul dintre anime-urile copilariei si unul dintre motivele pentru care au inceput sa urmareasca anime-uri cu sporturi. Prezentare Povestea il urmareste pe Mark Evans, un portar foarte energic si pasionat de fotbal care viseaza sa faca echipa scolii sale, Raimon, una dintre cele mai bune echipe din tara. Problema este ca la inceput clubul de fotbal aproape ca nu mai exista, iar majoritatea membrilor nu sunt interesati sa joace serios. Totul incepe sa se schimbe atunci cand apar diferiti adversari puternici si cand Mark incepe sa adune jucatori talentati pentru echipa. Pe parcurs, Raimon evolueaza constant si participa la competitii din ce in ce mai importante. Un lucru care face Inazuma Eleven diferit fata de alte anime-uri sportive este faptul ca meciurile sunt foarte exagerate si pline de tehnici speciale. Personajele folosesc suturi imposibile, miscari spectaculoase si tehnici care mai mereu par supranaturale. Fiecare personaj important are propriile sale tehnici si propriul stil de joc, ceea ce face meciurile foarte memorabile. Unele dintre aceste tehnici au devenit iconice pentru fanii seriei. E destul de interesant cum iti poti alege un personaj preferat si sa astepti meciul in care acesta va "evolua" sau va invata o tehnica noua. Pe parcursul anime-ului apar foarte multe echipe rivale, fiecare avand propriul stil si propria tema. Unele echipe sunt inspirate de elemente precum focul, gheata sau diferite strategii speciale. Seria merge pe anumite principii clasice si destul de usor de prezis. Pe langa partea de fotbal, anime-ul pune accent si pe prietenie, ambitie si dorinta de a nu renunta niciodata. Mark este genul de protagonist care incearca mereu sa ii motiveze pe cei din jurul lui si sa aduca echipa impreuna. De multe ori acesta evoluand in meciurile ce pareau complet imposibile strict datorita vointei lui nemaipomenite. Seria devine din ce in ce mai intensa pe masura ce avanseaza, iar miza creste foarte mult. Ce incepe ca un simplu anime despre fotbal ajunge treptat sa includa turnee nationale, internationale si chiar elemente science-fiction in anumite parti. Nu vreau sa detaliez foarte multe din cauza ca aceste review-uri pe care le fac sunt in mare spoiler-free. Un alt lucru bun este numarul mare de personaje. Echipa Raimon se schimba si evolueaza constant, iar multi jucatori primesc momente importante si se dezvolta pe parcursul seriei. Atmosfera anime-ului este in general una foarte energica si motivationala. Chiar si in momentele mai serioase, seria pastreaza acel spirit de aventura si competitie specific anime-urilor sportive. Este copilareasca, dar totusi are momente in care abordeaza si niste subiecte chiar serioase. Per total, Inazuma Eleven este un anime care reuseste sa faca fotbalul extrem de spectaculos si distractiv, chiar si pentru persoane care poate nu sunt foarte interesate de sport in general. Review Ca review personal, Inazuma Eleven este unul dintre cele mai distractive anime-uri sportive pe care le poti vedea. Chiar daca multe lucruri sunt exagerate, predictibile si repetitive uneori, exact asta face seria atat de memorabila. Este usor de urmarit si are un vibe foarte pozitiv. Un punct forte este energia pe care ti-o da anime-ul. Fiecare meci reuseste sa fie interesant datorita tehnicilor speciale si rivalitatea creata inaintea sau pe parcursul partidei. Personajele sunt multe si usor de indragit, Mark fiind genul clasic de protagonist plin de energie, extrem de pozitiv si motivant. Insa, sunt multe alte personaje care sunt mai interesante, care au backstory-uri mai bune, au un caracter mai intrigant sau tehnici speciale mult mai spectaculoase. Anime-ul incearca sa combine uneori si putina comedie, chiar daca este "copilareasca", se potriveste cu personajele si povestea in sine. Daca preferi anime-uri sportive mai "serioase", adica fara "super puteri" si alte lucruri iesite din comun, clar Inazuma Eleven nu este pentru tine. Eu unul m-am distrat uitandu-ma la episoade si vazand ce atacuri speciale inventau personajele. Acest lucru fiind in opinia mea, cel mai tare lucru din intreaga seria si definitor pentru franciza Inazuma Eleven. Un lucru negativ care uneori te poate plictisii, este repititia si predictibilitatea episoadelor. Aproape toate meciurile urmeaza un "script". Pentru cineva care a vazut tot ce a scos franciza incluzand filmele si celelalte serii, cu timpul devine evident exact ce se va intampla mai departe sau in continuarea episodului/meciului. Nu este un lucru neaparat rau, dar pentru unii sigur poate fii deranjant/plictisitor. Chiar si asa, Inazume Eleven ramane unul dintre cele mai iconice anime-uri cu sport si unul dintre cele mai memorabile ale copilariei multora. Eu unul urmaream fiecare episod cand se difuza la noi, iar cand a fost oprit dupa primul "arc" am fost atat de disperat incat am cautat tot despre el pe internet. Tin minte cum incercam din greu sa caut episoadele pe YouTube ca nu stiam alte site-uri. Majoritatea erau in spaniola fara subtitrari si o calitate oribila. Prima oara cand l-am vazut cap caoda asa l-am vazut, in spaniola, fara subtitrari si cu o calitate infioratoare. Daca ar fi sa ii dau o nota, probabil un 8 este cinstit. Pentru mine a fost o mare parte a copilariei mele. Daca ajungeti sa il urmariti sau l-ati urmarit deja, nu ezitati sa lasati parerea voastra !
Recommended Posts