Jump to content

[Review] Inazuma Eleven GO - Seria completa

Recommended Posts

Posted

Introducere

Inazume Eleven GO reprezinta continuarea seriei clasice Inazuma Eleven, avand loc la aproximativ 10 ani dupa incheierea povestii originala. Anime-ul este bazat tot pe jocurile create de compania Level-5 si a fost realizat de studioul OLM.

Seria GO este impartita in 3 sezoane:

• Inazuma Eleven GO
  • Inazuma Eleven GO Chrono Stone
  • Inazuma Eleven GO Galaxy

Acestea continua universul Inazuma Eleven, dar aduc personaje noi, concepte noi si un ton oarecum mai diferit fata de seria originala. Chiar daca la inceput multi fani au fost sceptici din cauza schimbarii protagonistilor, seria GO a reusit in timp sa isi creeze propria identitate.
In continuare voi incerca sa prezint si sa imi las parerea pentru fiecare sezon in parte.

Inazuma Eleven GO

Inazuma Eleven Go Anime

Prezentare

Primul sezon GO il are ca protagonist pe Matsukaze Tenma (numele original in japoneza), un baiat extrem de pasionat de fotbal care intra la scoala Raimon, celebra echipa din seria originala.

Totusi, lucrurile nu mai sunt cum erau in trecut. Fotbalul este acum controlat de o organizatie numita Fifth Sector, care decide practic rezultatele meciurilor pentru a mentine un anumit "echilibru"/"fair play". Din aceasta cauza, multe meciuri sunt aranjate, iar adevaratul spirit al fotbalului pare complet pierdut.

Tenma incearca sa schimbe acest sistem si sa readuca pasiunea reala pentru fotbal. Pe parcurs isi face noi prieteni si formeaza o noua generatiei a legendarei echipe Raimon.

Acest sezon introduce si concepte noi precum "avatarii"(Keshin), entitati speciale folosite de jucatori in timpul meciurilor. Daca vreti sa va faceti o asemanare, seamana cu Standurile din JOJO. Acestea au impartit comunitatea in doua, unii le-au considerat destul de interesante si un adaos "fresh", insa altii au simtit ca seria devine deja mult prea exagerata.

Totusi, sezonul reuseste sa pastreze energia si atmosfera motivationala specifica Inazuma Eleven.

Review

Ca review personal, primul sezon din GO este probabil cel mai apropiat de spiritul seriei originale. Accentul este pus pe pasiunea pentru fotbal si pe dorinta de a lupta impotriva unui sistem nedrept ce incearca sa le fure protagonistilor fotbalul.

Tenma este un protagonist foarte pozitiv si energic, la prima vedere fiind exact cum era si Mark Evans(Endou Mamoru), dar pe parcursul sezonului incep sa apara diferente si sa arate ca este un personaj diferit nu doar un copy-paste.

Per total, GO este un inceput bun pentru noua generatie si un sezon destul de interesant, pune bine fundatia pentru continuarea seriei. Pentru mine unul a fost cel mai slab sezon al seriei, nota mea fiind un 6 solid. Vreau sa mentionez ca sezonul are 47 de episoade.

Inazuma Eleven GO Chrono Stone

Inazuma Eleven Go Chrono Stone Anime

Prezentare

Chrono Stone duce seria intr-o directie mult mai nebuna si mai science-fiction. Povestea incepe atunci cand o anumita persoana incearca sa stearga fotbalul din istorie, iar Tenma si prietenii sai trebuie sa calatoreasca prin timp, da prin timp, pentru a salva viitorul sportului.

Pe parcurs apar foarte multe personaje noi, concepte noi chiar si mai iesite din comun decat "avatarii" si chiar persoane faimoase din istoria lumii.

Acest sezon este mult mai orientat spre aventura comparativ cu GO-ul normal si are probabil cele mai exagerate idei din intreaga franciza.

In acelasi timp, Chrono Stone dezvolta foarte mult relatiile dintre personaje si pune accent pe ideea de sacrificiu si incredere. Este o abordare destul de diferita fata de celelalte sezone precedente din intreaga serie. 

Review

Chrono Stone este probabil cel mai controversat sezon din toata seria Inazuma Eleven.

Unii fani il considera unul dintre cele mai bune datorita creativitatii si momentelor hype, in timp ce altii considera ca seria a devenit mult prea exagerata si prea departe de ideea initiala de fotbal cu tehnici misto. Eu unul ma incadrez in a doua categorie, considerand ca este cel mai slab sezon din intreaga serie.

Daca accepti absurdul si exagerarile la o scara mare, sezonul poate sa fie destul de bun, avand in vedere ca are si anumite parti istorice si se pune un accent misto pe calatorie si dezvoltarea sentimentelor personajelor. 

Totusi, daca cineva prefera partea mai "sportiva" si mai clasica din Inazuma Eleven, imi pare rau dar sezonul acesta clar nu este pentru voi, din partea mea a primit tot un 6 dar la limita limitei de un 5. Adaug ca are 51 de episoade.

Inazuma Eleven GO Galaxy

Inazuma Eleven Go Galaxy Anime

Prezentare

Galaxy este probabil sezonul care a surprins cel mai mult comunitatea. Povestea incepe cu selectionarea unei noi echipe pentru campionatul mondial de fotbal, dar foarte multi dintre jucatorii alesi sunt incepatori total si nici macar nu au vreo experienta reala in fotbal.

Acest lucru a fost criticat initial de foarte multi fani, mai ales pentru ca anumite personaje populare nu mai aveau roluri importante. Avand in vedere ca pe langa Tenma care este protagonistul intregii serii GO, doar inca 2-3 personaje din noul Raimon au ramas relevante povestii.

Totusi, pe parcurs povestea devine mult mai interesanta decat e prezentata la inceput. Seria introduce elemente SF foarte puternice si transforma competitia intr-un conflict la scara mult mai mare, mai bine zis la cea mai mare.

Galaxy pune accent foarte mare pe dezvoltarea nnoilor personaje introducse si pe ideea ca oricine poate evolua daca munceste suficient.

Atmosfera este foarte diferita fata de sezoanele anterioare, iar tonul este uneori mai serios.

Review

Galaxy este probabil cel mai "love it or hate it" sezon din intreaga serie GO.

La inceput poate fi destul de greu de acceptat faptul ca majoritatea personajelor din castul principal sunt complet inlocuite. Totusi, daca ii dai o sansa, sezonul reuseste sa devina din ce in ce mai bun si chiar este destul de interesant. 

Un punct forte este dezvoltarea personajelor noi introduse, care initial par complet nepregatite si parca sunt facute in asa fel incat sa le detesti.

De asemenea, partea de SF si miza foarte mare fac sezonul destul de unic in comparatie cu restul seriei. Mi-a placut si faptul ca pentru prima data avem un Plot-twist major in sezon, momentul acela fiind cheie pentru povestea de baza a acestuia.

Totusi, pentru multi oameni acesta este momentu in care Inazuma Eleven s-a indepartat cel mai mult de ideea originala de anime despre fotbal, mie unul mi s-a parut destul de bun. A fost sezonul meu preferat din seria GO. I-am dat nota 7 fara prea multe de comentat. Mentionez ca are 43 de episoade, cel mai scurt sezon din serie.

Concluzii generale GO

Per total, seria GO este o continuare interesanta a povestii initiale Inazuma Eleven. Chiar daca merge in directii mult mai exagerate si chiar fantasy/SF decat seria de baza, reuseste totusi sa pastreze spiritul de competitie si motivatie care a facut seria populara.

In comparatie cu seria originala care a mers pe acelasi stil de la inceput pana la final, GO a fost o schimbare constanta intre sezoane de stil, idee principala, personaje, puteri speciale. A fost o idee indrazneata si interesanta, chiar daca nu a avut parte de cea mai buna executie.

Avand in vedere ca am dat note in parte pentru fiecare sezon, nu mai are rost sa dau si una overall. Pot spune doar ca mie unuia nu mi-a displacut si ca daca dupa terminarea seriei originale mai voiati sa va uitati la stilul respectiv, merita sa acordati o sansa GO-ului.

Daca ajungeti sa le urmariti sau le-ati urmarit deja, nu ezitati sa lasati parerea voastra !