Jump to content

Recommended Posts

Posted

Introducere

Popularul joc Rocket League a făcut un pas important pentru combaterea trișorilor și a boților prin implementarea sistemului Easy Anti-Cheat pe PC. Actualizarea, lansată oficial de Rocket League, schimbă modul în care funcționează matchmaking-ul online și aduce noi măsuri de securitate pentru comunitate.

Ce este Easy Anti-Cheat în Rocket League?

Easy Anti-Cheat (EAC) este o soluție dezvoltată de Epic Online Services, folosită deja în numeroase jocuri competitive pentru detectarea cheat-urilor, boților și tentativelor de evitare a banurilor. Începând cu aprilie 2026, EAC este obligatoriu pentru toate meciurile online pe PC în Rocket League.

Potrivit dezvoltatorilor, sistemul rulează în fundal și utilizează:

• analiză comportamentală avansată;
  • detectare proactivă a trișorilor;
  • identificarea conturilor care încearcă să evite sancțiunile;
  • protecție îmbunătățită împotriva boților.

Dacă EAC detectează o încălcare în timpul unui meci, partida este anulată fără a afecta MMR-ul jucătorilor legitimi.

De ce a introdus Psyonix Easy Anti-Cheat?

În ultimii ani, comunitatea Rocket League s-a confruntat cu:

• boți automați în ranked;
  • conturi de smurfing;
  • XP farming;
  • tentative de DDoS și exploit-uri competitive.

Implementarea EAC face parte dintr-un plan mai amplu pentru menținerea integrității competitive în joc. Dezvoltatorii au confirmat și noi metode de detectare a boților, precum și valuri de ban-uri mai frecvente.

Pe Reddit, mulți jucători au salutat măsura, considerând că experiența ranked devine mai echitabilă. Totuși, există și voci critice care susțin că sistemele anti-cheat moderne pot fi ocolite în anumite situații.

Ce se întâmplă cu BakkesMod și modurile comunității?

Una dintre cele mai importante schimbări afectează BakkesMod, cel mai popular mod pentru Rocket League.

Atunci când Easy Anti-Cheat este activ:

• modurile nu vor funcționa online;
  • plugin-urile externe sunt dezactivate;
  • unele overlay-uri și instrumente personalizate sunt blocate.

Totuși, jucătorii pot dezactiva EAC pentru:

• antrenamente;
  • meciuri offline;
  • LAN;
  • replay-uri;
  • utilizarea hărților Steam Workshop.

Pentru a compensa pierderea anumitor funcții din BakkesMod, Psyonix introduce treptat în joc:

• afișarea nativă a MMR-ului;
  • randomizare pentru Custom Training;
  • noi opțiuni pentru Free Play.

Compatibilitate cu Steam Deck și Linux

O veste bună pentru utilizatorii Steam Deck este că Rocket League continuă să suporte Linux și Proton chiar și după implementarea Easy Anti-Cheat.

Acest aspect este important deoarece multe jocuri competitive moderne devin incompatibile cu SteamOS odată cu introducerea sistemelor anti-cheat. Psyonix pare să fi colaborat direct pentru menținerea compatibilității cu Proton.

Probleme raportate după actualizare

Deși lansarea a fost primită pozitiv de o mare parte a comunității, au apărut și unele probleme tehnice:

• restarturi ale PC-ului;
  • freeze-uri în timpul matchmaking-ului;
  • incompatibilități cu mașini virtuale;
  • erori la lansarea EAC.

Majoritatea problemelor par să fie investigate de comunitate și de suportul Epic Games.

Viitorul Rocket League după integrarea Easy Anti-Cheat

Introducerea Easy Anti-Cheat marchează una dintre cele mai importante schimbări pentru scena competitivă Rocket League din ultimii ani. Scopul principal este reducerea trișatului și crearea unui mediu online mai echilibrat pentru jucătorii legitimi.

În același timp, această actualizare schimbă profund ecosistemul modding-ului și modul în care comunitatea folosea instrumente precum BakkesMod. Rămâne de văzut dacă noile funcții native implementate de Psyonix vor reuși să compenseze pierderea plugin-urilor comunității.

Pentru moment, Rocket League face un pas clar către un ecosistem competitiv mai securizat și mai controlat.

• Congrats! 1
Posted

Super post @stFn_Electric!
Cand am vazut anuntul am avut mixed feelings, pe o parte sunt fericit ca in idee ar trebui sa rezolve problema cheaterilor si a botilor, pe alta parte sunt trist ca acum nu mai exista bk mode. Eram obisnuit cu faptul ca imi puteam pune ce skinuri voiam eu mereu cand ma plictiseam de ce aveam, insa nu era un lucru corect, folosirea unui skin changer cand jocul are sistem de skinuri achizitionabile. Din pacate am fost destul de dezamagit de noul AC, avand in vedere ca la nici macar o saptamana dupa introducerea acestuia toti cheaterii si botii erau inapoi la joaca. Le-a trebuit numai cateva zile developerilor de necurate sa gaseasca un mod de a trece peste Easy. 
Spercu timpul sa se rezolve problema asta avand in vedere ca deja este destul de deranjant, nu neaparat pentru mine ca simplu player de rank relativ mediu (champ 2), dar mai mult pentru imaginea jocului si competivitatea la high rank.

• Like 1
Posted

Ma bucur ca ai raspuns la topic. BakkesMod nu era doar pentru niste cosmetice in-game pe care oricum doar tu le vedeai. Erau si alte chestii misto pe care le puteai face (si inca poti, doar nu cat ai EAC activat) precum: Workshop Maps - Puteai juca mape custom cu prietenii, puteai sa dai un improve masiv pe majoritatea mapelor (Mapele de rings pt control), In-Game Rank + MMR ul era in meci, deci vedeai ce diferenta de rank este, putea sa fie smurf sau doar un jucator mai slab in lobby uri mari. Acestea sunt doar cateva din chestiile pe care le puteai face, sunt multe alte chestii si mai misto. Zi faina!

On 17.05.2026 at 16:08, 420 said:

Super post @stFn_Electric!
Cand am vazut anuntul am avut mixed feelings, pe o parte sunt fericit ca in idee ar trebui sa rezolve problema cheaterilor si a botilor, pe alta parte sunt trist ca acum nu mai exista bk mode. Eram obisnuit cu faptul ca imi puteam pune ce skinuri voiam eu mereu cand ma plictiseam de ce aveam, insa nu era un lucru corect, folosirea unui skin changer cand jocul are sistem de skinuri achizitionabile. Din pacate am fost destul de dezamagit de noul AC, avand in vedere ca la nici macar o saptamana dupa introducerea acestuia toti cheaterii si botii erau inapoi la joaca. Le-a trebuit numai cateva zile developerilor de necurate sa gaseasca un mod de a trece peste Easy. 
Spercu timpul sa se rezolve problema asta avand in vedere ca deja este destul de deranjant, nu neaparat pentru mine ca simplu player de rank relativ mediu (champ 2), dar mai mult pentru imaginea jocului si competivitatea la high rank.