420 Posted May 31 Posted May 31 Introducere The Promised Neverland este un anime bazat pe manga-ul scris de Kaiu Shirai si ilustrat de Posuka Demizu. Manga-ul a fost in publicatie din 2016 pana in 2020, iar adaptarea anime a debutat in anul 2019, fiind realizata de studioul CloverWorks. Anime-ul este format din 2 sezoane a cate 12 si respectiv 13 episoade. Seria spune o poveste completa, avand un inceput si un final clar. De-a lungul anilor, The Promise Neverland a devenit unul dintre anime-urile destul de aprciate pe genre-ul de thriller si mystery, fiind laudat in special pentru atmosfera tensionata din primele episoade. Prezentare The Promise Neverland urmareste povestea unui grup de copii care traiesc intr-un orfelinat numit Grace Field House. La prima vedere, locul pare dragut si linistit: copiii sunt bine hraniti, au unde sa locuiasca, sa invete si sa se joace, nu duc lipsa de ingrijire si atentie de la o femeie pe care o numesc toti "Mama". Printre copiii cei mai inteligenti se numara protagonistii nostrii Emma, Norman si Ray, trei prieteni foarte apropiati care duc o alaturi de ceilalti copii de la orfelinat o viata linistita. Totusi, intr-o zi, acestia descopera un adevar socant despre locul in care traiesc, iar din acel moment intreaga lor lume se schimba. Fara sa intru in prea multe detalii si sa dau spoilere importante, pot spune ca anime-ul se transforma rapid dintr-o poveste aparent inocenta intr-un thriller psihologic plin de tensiune. Personajele sunt nevoite sa gandeasca permanant cu cativa pasi inainte, deoarece orice greseala poate avea consecinte foarte grave... Un luccru care diferentiaza The Promise Neverland de multe alte anime-uri este faptul ca accentul nu este pus pe lupte, puteri speciale sau efecte vizuale extravagante. Principalele arme ale personajelor sunt inteligenta, strategia, observatia si capacitatea de a lua decizii rapide sub o presiune imensa. Atmosfera joaca un rol foarte important. Chiar si in momentele aparent calme exista mereu senzatia ca ceva nu este in regula. Anime-ul reuseste sa mentina aceasta tensiune aproape constant, iar multe episoade te fac sa vrei sa il vezi imediat si pe urmatorul. Pe parcurs sunt explorate teme precum libertatea, sacrificiul, increderea/tradarea si dorinta de a-ti proteja persoanele apropiate. Fiecare dintre personajele principale reactioneaza diferit la situatiile prin care trece, iar acest lucru face povestea mai interesanta. Sa vezi modul de abordare a aceleiasi situatii din partea a mai multor personaje destepte este foarte intrigant. Emma este punctul central al grupului si incearca mereu sa gaseasca solutii prin care sa ii salveze pe toti. Norman este cel care gandeste totul foarte strategic, iar Ray este probabil cel mai realist si pragmatic dintre cei trei. Impreuna formeaza unul dintre cele mai interesante grupuri de protagonisti din aceast gen de anime. Un alt punct forte este misterul. Anime-ul ofera informatii treptat si reuseste sa te faca sa iti pui constant intrebari despre lumea in care se desfasoara actiunea. Te lasa sa gandesti si sa iti faci si tu narativele tale pana cand ti se dezvaluie lucrul respectiv, chestie care mereu este indragita de fani la astfel de anime-uri. Per total, The Promise Neverland este un anime care se bazeaza mai mult pe suspans, strategie si atmosfera de mister decat pe actine clasica, iar acest lucru il face sa iasa in evidenta fata de multe alte serii ce urmeaza "clasicul". Revire Ca review personal, The Promise Neverland este unul dintre cele mai captivante anime-uri pe care le-am vazut atunci cand vine vorba de mister si suspans. Cel mai mare punct forte este atmosfera. Anime-ul reuseste sa creeze o senzatie permanenta de tensiune si nesiguranta, iar multe episoade te tin cu adevarat lipit de ecran. Eu am vazut tot anime-ul intr-o singura zi, deoarece nu m-am putut oprii. Personajele principale sunt foarte bine construite si este usor sa te atasezi de ele, mai ales de Emma. Faptul ca nu se bazeaza pe forta fizica sau puteri speciale, este o gura de aer de la majoritatea anime-urilor populare din vremurile noastre. Imi place foarte mult ca aptitudinea suprema este inteligenta si strategia, face conflictul mult mai interesant de urmarit. De asemenea, povestea reuseste sa te surprinde cat de cat in repetate randuri si iti schimba constant perspectiva despre lumea in care desfasoara actiunea si despre situastia in care se afla personajele. Totusi, daca este sa vorbesc despre punctele mai slabe, cred ca majoritatea faniilor sunt de acord ca primul sezon este partea cea mai puternica din serie. Al doilea sezon a fost destul de controversat in comunitate din cauza a doua motive mari si late. Primul fiind schimbarile anumitor lucruri din manga in adaptarea anime, acesta nu a fost chiar un factor atat de mare dar merita mentionat. Factorul principal pentru care din partea mea sezonul 2 este dezamagitor si mi-a lasat un gust amar pentru acest anime overall, este din cauza finalului. Acesta este complet grabit, un final ce ar fii trebuit sa fie facut pe parcursul a cateva episoade pentru a avea total sens si pentru ai da celui ce se uita senzatiile potrivite pe care incearca sa le trimita, se intampla pe parcursul unui episod sau pe jumatate din acesta. Chiar si cu acesti factori luati in calcul, consider ca anime-ul merita o sansa daca sunteti pasionati de genul acesta thriller, mister si mai mult bazat pe inteligenta si strategie decat pe batai sau puteri magice. Daca ar fii sa ii dau o nota probabil ar fii undeva de 6-7. Am incercat sa fac abstractie de final cand am dat aceasta nota, dar nu pot sa il las complet deoparte. Potentialul era mult mai mare daca era executat mai bine sezonul 2, dar nu avem ce face acum. Avand in vedere ca este un anime foarte interesant cu o idee care mie personal mi-a placut foarte tare, il recomand garantat. Daca ajungeti sa il urmariti sau l-ati urmarit deja, nu ezitati sa lasati parerea voastra !
Recommended Posts