420 Posted July 15 Posted July 15 Introducere JoJo's Bizarre Adventure: Stone Ocean reprezinta cea de-a sasea parte a seriei JoJo's Bizarre Adventure si ultima parte care incheie povestea principala a familiei Joestar inceputa in Phantom Blood. Adaptarea anime a fost realizata, la fel ca partile anterioare, de David Production si a fost lansata exclusiv pe Netflix intre anii 2021 si 2022. Spre deosebire de celelalte parti JoJo, Stone Ocean nu a fost difuzata saptamanal. Netflix a ales sa o lanseze in 3 "parti"/batch-uri: Partea 1 – 12 episoade Partea 2 – 12 episoade Partea 3 – 14 episoade In total, seria are 38 de episoade. Aceasta metoda de lansare a fost destul de controversata, deoarece multi fani au considerat ca lansarea pe batch-uri a redus foarte mult discutiile saptamanale si popularitatea pe care JoJo o avea in perioada difuzarii partilor precedente. In comunitatea anime, pe majoritatea site-urilor de streaming si forumurilor pentru pasionati, discutiile saptamanale dupa lansarea fiecarui episod, alcatuiau o parte importanta a popularitatii animeurilor. Netlix a anihilat total aceasta ramura pentru acest sezon din JoJo si normal ca fanii nu au fost deloc multumiti. Pe cealalta parte, nici asteptarea saptamanala cand esti foarte incantat pentru lansarea unui anime care iti place foarte tare pe multi ii deranjeaza deci multi s-au bucurat. Chiar si asa, Stone Ocean ramane una dintre cele mai importante parti ale francizei, deoarece reprezinta finalul unei povesti incepute cu mai bine de trei decenii in urma. Pentru cei confuzi cand spun ca este un final, chiar daca contiunua chiar in prezent cu un nou sezon JoJo, acesta nu are legatura cu nimic din ce s-a intamplat pana acum. Este un nou "univers" care doar foloseste aceleasi nume legendare din seria cunoscuta de toti. Prezentare Actiunea are loc in anul 2011 si o are ca protagonista pe Jolyne Cujoh, fiica legendarului si indragitului Jotaro Kujo. La inceputul povestii, Jolyne ajunge intr-o inchisoare de maxima securitate din Statele Unite dupa ce este acuzata de o infractiune pe care sustine ca nu a comis-o. In scurt timp descopera ca in interiorul inchisorii se petrec evenimente foarte ciudate, iar persoane din jurul ei incep sa manifeste abilitati asemanatoare Stand-urilor. Pe masura ce povestea avanseaza, Jolyne realizeaza ca tot ceea ce i se intampla face parte dintr-un plan mult mai amplu, iar legaturile cu trecutul familiei Joestar devin din ce in ce mai evidente. Spre deosebire de alte parti, unde aventura presupunea calatorii prin mai multe tari sau explorarea unui oras intreg, Stone Ocean se petrece in majoritatea timpului intr-un singur loc . Totusi, acest lucru nu face seria mai putin interesanta. Din contra, inchisoarea devine un decor perfect pentru atmosfera tensionata si numeroasele confruntari dintre utilizatorii de Stand-uri. Ca de obicei, luptele continua sa fie bazate mai mult pe strategie decat pe forta bruta. Stand-urile introduse in aceasta parte sunt unele dintre cele mai originale din intreaga franciza si obliga personajele sa gaseasca mereu solutii ingenioase. Pe parcursul seriei apar numeroase rasturnari de situatie, iar miza conflictului creste constant. Fara sa intru in spoilere, pot spune doar ca Stone Ocean reuseste sa lege foarte bine multe dintre temele dezvoltate de-a lungul intregii serii JoJo. As vrea sa spun mult mai multe dar incerc sa ma abtin😅. Atmosfera este una dintre cele mai serioase din franciza. Exista in continuare umorul caracteristic JoJo, dar acesta este mult mai bine dozat, iar accentul cade mai ales pe tensiune, sacrificiu si determinarea personajelor. Avand in vedere ca actiune se desfasoara intr-un mediu mai "sumbru" era si normal ca multe dintre momentele comedice sa fie lasate mai moi. Personajele principale Ca in toate partile JoJo, distributia este unul dintre cele mai mari puncte forte ale seriei. Jolyne Cujoh este protagonista acestei parti si prima femeie care ocupa rolul principal intr-o serie JoJo. La inceput este impulsiva si destul de rebela, dar evolueaza foarte mult pe parcursul povestii. Devine din ce in ce mai curajoasa, mai responsabila si demonstreaza ca este o adevarata mostenitoare a familiei Joestar. Jotaro Kujo revine si in aceasta parte, avand un rol foarte important in poveste. Desi nu mai este protagonistul principal, prezenta lui este extrem de importanta pentru evolutia evenimentelor si pentru legatura dintre Stone Ocean si partile anterioare. Ermes Costello este una dintre primele persoane cu care Jolyne se imprieteneste in inchisoare. Este o luptatoare foarte hotarata si una dintre cele mai loiale personaje ale seriei. Povestea ei personala adauga multa emotie si motivatie actiunilor sale. Foo Fighters (F.F.) este probabil unul dintre cele mai originale personaje din intreaga franciza. Fara sa intru in prea multe detalii, are o origine foarte diferita fata de restul personajelor si reuseste sa aduca atat momente amuzante, cat si unele surprinzator de emotionante. Weather Report este unul dintre cele mai misterioase personaje ale acestei parti. Trecutul sau si rolul pe care il joaca in poveste sunt dezvoltate treptat, iar pentru multi fani este unul dintre cele mai interesante personaje introduse in Stone Ocean. Narciso Anasui este probabil cel mai excentric membru al grupului. Personalitatea lui este foarte diferita fata de ceilalti, iar interactiunile sale cu Jolyne aduc multe momente amuzante de-a lungul seriei. Impreuna, aceste personaje formeaza un grup destul de unit, dar nu la aceeasi legatura ca cel din Part 3 sau 5. Fiecare contribuie la poveste intr-un mod diferit, iar dezvoltarea relatiilor dintre ei reprezinta unul dintre cele mai bune aspecte ale acestei parti. Review Ca review personal, Stone Ocean este o parte care nu mi-a placut foarte mult si pe care o consider un final maxim decent pentru povestea familiei Joestar. Primul lucru care mi-a atras atentia a fost Jolyne. Este un protagonist foarte diferit fata de toti ceilalti de pana acum, pot spune ca are un stil total unic dar acest lucru este si avantajat si de imprejurimi si ideea partii in sine. Mie personal nu prea mi-a placut, in comparatie cu alti JoJo care inca de la primele episoade te faceau sa ii indragesti. Un punct forte este atmosfera si imprejurimile. Acestea fiind mult mai serioase si diferite de celelalte parti, da un vibe "fresh" si evita o repetitie in actinea in ansamblu. Luptele sunt extrem de creative, iar Stand-urile introduse aici sunt probabil unele dintre cele mai complexe din intreaga serie. Pot spune chiar putin confusing.... De asemenea, Stone Ocean reuseste sa ofere foarte multe momente emotionante si sa dezvolte excelent relatiile dintre personaje. Totusi, cred ca lansarea pe Netflix in mai multe batch-uri a afectat destul de mult impactul pe care aceasta parte l-ar fi putut avea. Spre deosebire de partile precedente, unde comunitatea discuta saptamanal fiecare episod, aici foarte multa lume a urmarit episoadele in ritmuri diferite, iar entuziasmul general s-a pierdut putin. Pe mine unul nu m-a deranjat foarte tare, am optat impreuna cu grupul meu de prieteni pasionati de serie sa ne strangem la unul dintre noi acasa si sa urmarim sub forma de maraton fiecare parte si a ajutat destul de mult acest lucru. Eu unul am considerat-o ca fiind cea mai "obositoare" parte de urmarit, de extrem de multe ori am pierdut firul narativ si sensul multori lucruri. Din punct de vedere al povestii insa, consider ca Stone Ocean este una dintre cele mai interesante si cu un potential extrem de mare, dar totusi pentru mine executia a lasat destul de mult de dorit. Cum am zis si mai sus, mi-a fost greu sa inteleg ce se intampla in destul de multe momente, poate si din cauza faptului ca am urmarit episoadele "bulk" dar totusi in general asta ar trebui sa te ajute sa nu uiti ce se intampla de la unul la altul... deci chiar nu stiu. Concluzie Stone Ocean reprezinta finalul unei ere pentru JoJo's Bizarre Adventure, dar si pentru anime-uri in general. Dupa mai bine de 150 de ani de istorie a familiei Joestar si mai bine de 10 ani intre aceasta parte si prima din punct de vedere al animatiei. Part 6 reuseste sa ofere o concluzie memorabila fara sa isi piarda prea mult din identitatea specifica seriei. Are personaje destul de bunicele, lupte foarte inteligente, o atmosfera diferita fata de celelalte parti si unele dintre cele mai emotionante momente din intreaga franciza. Am vorbit deja de vreo 2 ori de modul de lansare, care pentru fanii inraiti cu siguranta a daunat putin, dar nu a fost un factor major din punctul meu de vedere. Daca arfi sa ii dau o nota, probabil ar fi undeva de 6.5. Consider ca este un final maxim decent pentru o poveste atat de buna, primul "saga" completat din legendara seria JoJo`s Bizarre Adventure. Este categoric ca trebuie vazuta, for the sake of the whole story. Daca ajungeti sa il urmariti sau l-ati urmarit deja, nu ezitati sa lasati parerea voastra ! 1 2
Recommended Posts