Jump to content

Performanta forum, optimizari si planuri comunitate

Recommended Posts

Posted

schimbari-comunitate-modificari-platforma-ips-update-performanta.jpg

Context schimbari comunitate

Salut! Dupa cum stiti, s-au facut eforturi in ceea ce priveste reconstruirea din temelii a paginii de status pentru anuntarea evenimentelor cu impact mediu si major.

Mai multe detalii despre asta gasiti pe linkul urmator, cu accent pe ultima postare redactata de mine pe 17 martie 2022https://www.fairside.ro/forum/topic/25968-implementare-pagină-status-comunitate/

In ceea ce priveste procesul clean-up realizat in anul 2020, ei bine, a fost binevenit.

Am redus zeci și sute de MB din MySQL si stam foarte bine in ceea ce priveste spatiul ocupat de resurse pe disc. Avem parte de performanță maximă.

Unele update-uri le regăsiți în partea dreaptă a forumului la secțiunea ULTIMELE ACTUALIZĂRI.

Totusi, trebuie sa ne restabilim prioritatile. S-au mai schimbat lucrurile din 2020.

Link schimbari si cleanup comunitate 2020: https://www.fairside.ro/forum/topic/23449-schimbari-si-cleanup-comunitate-de-gaming

Performanta forum și planuri viitor

Procesul de curatare din 2020 a fost unul imperios necesar pentru o performanta sporita a siteului web pe baza optimizarilor aplicate. Era planuit de ceva timp.

E super dificil sa tii o baza de date MySQL la dimensiuni reduse cand vorbim despre 76k postari, 15.2k topics si 21k membri inregistrati.

Si astea sunt doar numerele publice, pentru ca mai sunt mii de postari puse in sectiuni care asteapta sa fie curatate. Forumul contorizeaza numerele in functie de cat poate vedea un user.

Daca mai vorbim si de utilizatorii logati simultan + alte cateva sute de Guests, lucrurile devin tricky.

Totusi, cu toate astea, reusim sa tinem MySQL-ul la dimensiuni extrem de mici (spatiu ocupat pe disc) raportat la traficul imens de pe website. E o reusita grozava!

Faptul ca rulam ultima versiune de IPS in fiecare an nu ne ofera avantaje majore in ceea ce priveste codul platformei. Asadar, trebuie sa mai optimizam lucuri.

Prin urmare, vom desfasura un nou proces de cleanup in perioada imediat urmatoare care are ca puncte de reper lista de mai jos.

1. Dezactivarea completa a optiunii de Achievements si revenirea la User title in viitorul apropiat.
    • Am incercat sa tin Achievements doar la userii care au peste un anumit de postari, dar degeaba. Este nevoie de logs si de date salvate pentru a rula optim.
    • O sa lasam alte comunitati sa-si incarce forumul cu zeci de mii de operatii SQL pe membri, query-uri peste query-uri, achievements logs, IPS cronjobs and so on.
  2. Verificarea si inlaturarea permanenta a topicurilor duplicate sau useless din „Arhiva in pending” si stegerea permanenta a acestei sectiuni
  3. Restructurare Arhiva deschisa, Arhiva inchisa, Arhiva administratie
  4. Stergerea tuturor postarilor de off-topic de la sectiunile serverelor (jocuri forum de tipul "ce poti pune intr-un geamantan" etc) si recalcularea postarilor si a reputatiei tuturor.
    • Sa faci un QUERY pe MySQL, trecand prin 15k topicuri, sau mai bine zis 75k postari - este super heavy. Si daca fac asta zeci de utilizatori conectati simultan, se simte. Nu mai vorbim cand exista sute de utilizatori reali conectati. Celelalte comunitati (in marea majoritate) lasa chestia asta pentru ca se bucura la 100-200 de postari, dar nu e o practica buna. Nu asa cresti in Ranking pe Google. Notorietatea unui website nu consta in asta. Spre exemplu, daca punem in MySQL orice lucru, ajungem cu sectiuni de off-topic pe fiecare sectiune de server in parte, care cumulat iti da 2000+2000+2000+2000+2000+2000 = peste 12k postari off-topic pur de-a lungul unui an de zile. Partea buna in toata chestia asta este ca nu s-a exagerat foarte mult, dar problema trebuie rezolvata din timp.
    • Alt punct de vedere referitor la asta e urmatorul lucru: Trebuie sa se faca ranking corect pe postarile userilor, nu pe off-topic. Nu ai cum sa ai Members III pe FAIRSIDE ROMANIA daca tu ai 99% postari off-topic. Nu acceptam asta. Sistemul de ranking e facut cu scopul de a echilibra permisiunile si de a mentine ordinea in randul tuturor utilizatorilor. De aceea vom elimina de la radacina cel putin 95% dintre situatiile cu off-topicul inutil.
    • Nu vrem useri trecatori care fac off-topic si atat. De asta nici nu sunt setate permisiuni grozave la accesele utilizatorilor noi. Daca demonstrezi ca vrei sa te implici si faci eforturi pentru a ajuta comunitatea, se ia RANK UP automat, iar ulterior ajungi mai sus pe baza de merit. Discutam despre fapte si rezultate, nu vorbe. Aceeasi politica o aplicam de peste 5 ani de zile. Avem ghiduri speciale pentru userii care trec de o limită minimă de postări și vor să ajute cu adevărat.
    • Nu avem ce face cu off-topic pe forum si postari de doua cuvinte ori postari in care se repeta exact aceleasi idei "over and over again". Putina originalitate si implicare din partea fiecarui membru nu strica. Sa nu mai spun ca nimeni nu cauta asa ceva pe Google. Sustin asta in urma sutelor de teste facute in Google Search Console, AdSense, Adwords, Trends, Analytics - teste facute pe companii romanesti carora le-am facut website in trecut.
  5. Printre pretentiile fiecarui owner de server regasim următoarele idei:
    • Vreau sa se incarce siteul la secunda, postez ceva si am alta treaba.
    • Vreau de asemenea ca jucatorii si adminii sa intre pe forum sa faca cereri, reclamatii etc. repede. Nu sa stea cu zecile de minute pentru un topic.
    • Vreau sa putem intra toți de pe telefon, ca n-am calculatorul în față tot timpul.
    • Vreau un forum fara BUG-uri frecvente la platforma.
      • Asadar, tinem cont de aceste lucruri atat pentru binele lor, cat si pentru binele intregii comunitati.
  6. Actualizare la ultima versiune de IPS si aplicarea optimizarilor de CSS, JavaScript si SQL.
    • Nu că am avea o versiune prea veche de platformă.
    • Conform Invision Community Releases Notes suntem în urmă cu 2 update-uri minore, dar e bine să ai la zi totul. Să lucrezi pe cele mai recente tehnologii.
    • Intrucat am primit mesaje referitoare la acest subiect, mentionez ca ne intereseaza update-urile de platforma in mod explicit pentru actualizarea librariilor limbajelor de web development.
  7. Rezolvarea funcției de aplicare staff de pe forum și îmbunătățirea acestei extensii IPS.
  8. Implicarea în proiectele publice ale comunității a celor cu acces de „Developers”, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Accentul de această dată va fi pus pe partea de web dev. Cu experiența acumulată de mine și de colegii noștri care au grad pe forum vom atinge niște ținte foarte bune pentru 2022. Administrația nu va stopa implicarea în serverele comunității, însă la nivel de conducere vom pune temporar accentul pe prioritățile de moment. Voi face anunțuri în momentul în care apare ceva în acest sens și mă voi asigura că serverele de joc nu sunt afectate. Menționez că nu toți developerii sunt axați pe codare pluginuri SourceMod.
  9. Găsirea a cel puțin două persoane pentru preluarea task-urilor administrative basic și medium-level de pe comunitate (Administrators).
  10. Orientarea priorităților de bază către progresul continuu al comunității. Menționez că există deja pași în direcția asta și nu putem dezvălui foarte multe în acest moment, așa că vom reveni cu surprize pe parcurs. În felul acesta am procedat și până acum. Nu putem publica orice.

În principiu ne optimizăm singuri totul pentru a se potrivi nevoilor comunității. De aceea am modificat și am construit de la zero o mulțime de lucruri pe care le utilizăm atat pe forum, cat si pe servere.

Din punctul de vedere personal, nu sunt foarte multe de făcut pentru comunitate. Eu am detaliat încăt să puteți înțelege puțin backend-ul și frontend-ul platformei forumului.

Eforturile uriase depuse pentru dezvoltare au fost in perioadele 2016-2017 si 2020-2022. Am avut parte atât de evenimente negative, cât și de evenimente pozitive. Cert este că vom continua pe trend ascendent.

Marele cleanup a fost făcut în 2020 și încă se resimt rezultatele. Au rămas de implementat îmbunătățiri mici la liniile de cod si optimizari minore, nesesizate de end-user.

In momentul de fata avem 0 BUG-uri, 0 ERORI, 0 probleme nerezolvate de catre administratia FAIRSIDE ROMANIA.

Conducem topurile în rândul comunităților la nivel de performanțăuser accessibility și popularitate online. Ne păstrăm această poziție pe termen lung.

Multumiri ownerilor de servere pentru timpul investit in dezvoltarea serverelor si multumiri adminilor care fac eforturi zi de zi.

• Like 3
  • Congrats! 2
  • Love 3
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...