HKS 27D Posted September 13, 2025 Posted September 13, 2025 Revizuire strategie comunitate Salutare! In ultimii ani am trecut impreuna prin diverse etape. Unele erau dedicate in intregime serverelor de Counter-Strike in timp ce altele erau dedicate altor aspecte care tin de organizarea interna si facilitarea comunicarii cu utilizatorii. N-am fost foarte activ pe forum in toata aceasta perioada intrucat ma concentram pe partea de backend, precum si pe procesele interne din comunitate si nu numai. Multe idei implementate deja au avut parte de un succes impresionant cu mesaje specifice pe discord, motiv pentru care am continuat sa lucrez activ din umbra. Totusi, odata cu cea de-a doua jumatate a anului 2025 a venit timpul revizuim ce se intampla in intreaga comunitate. Unde vom face aceasta revizuire? Direct pe forum, fara discord si fara alte medii de comunicare externe. Cumulativ, vom realiza schimbari semnificative si vom solidifica o strategie unitara, robusta si sigura pentru dezvoltare continua, o strategie care tine cont de intimitatea online a utilizatorilor nostri, partea de securitate si nu numai. Aceasta strategie de dezvoltare poate lua pana la 3 ani pentru implementarea completa sau cel mult un an, daca lucrurile merg mai bine decat am proiectat initial. Doar administratorii vor cunoaste lucrurile care tin de strategia comunitatii. Totusi, pe forum putem publica o parte din pasii parcursi deja si o parte din urmatorii pasi intrucat multe aspecte se pot observa deja cu usurinta din exterior (precum cazul actualizarilor din backend, automatizarile si alte aplicatii realizate de noi). Pentru o intelegere aprofundata va recomand sa urmariti anunturile date in ultima perioada pe discordul comunitatii. In acest fel va faceti o idee generala despre parcursul nostru de-a lungul timpului si intelegeti mai bine lucrurile. Am realizat postari frecvente cu privire la diverse implementari realizate in backend, precum si modificari si schimbari relevante pentru orice utilizator de fairside. Partea de Counter-Strike DONE: Pluginuri CS2 dezvoltate in-house: peste 90% DONE: Automatizari CS2 dezvoltate in-house: 100% DONE: Aplicatii discord CS2 dezvoltate in-house: 100% Odata cu lansarea noii versiuni de Counter-Strike in 2023 am fost fortati (timp de cateva luni de zile) sa ne concentram pe pluginuri si automatizari care faciliteaza moderarea serverelor. Am trecut prin perioade dificile caracterizate de modding instabil, dar in prezent pot spune ca suntem relativ bine de peste un an de zile, reusind sa aducem pe CS2 majoritatea pluginurilor de fairside care defineau serverele noastre pe CSGO. Dupa cum puteti observa, prioritatea comunitatii vis-a-vis de partea de Counter-Strike a fost sa fim independenti de solutii mainstream realizate de dezvoltatori obisnuiti din lumea online. De ce? Pentru ca deseori acestia nu au cunostinte temeinice de programare si experienta in materie de performanta software. Multi nu isi testeaza codul pentru eliminare erori inainte de deployment si nici nu fac benchmark-uri pentru a compara performanta si consumul RAM la solutiile implementate. Asadar, am preferat sa dezvoltam singuri solutii pentru a acoperi nevoile comunitatii, tinand cont de fiecare aspect relevant in marea schema a lucrurilor. Manageri si servere DONE: Revizuire regulament intern pentru servere DONE: Revizuire liste de beneficii si obligatii servere DONE: Facilitare acces la resursele media ale comunitatii DONE: Integrare comunitate in procesele interne ale serverelor DONE: Implementare solutii de ajutor, raportare, informatii etc. discord servere DONE: Implementare mesaje chat servere pentru raportare si solutionare situatii DONE: Implementare sistem de tickete cu automatizarile comunitatii DONE: Implementare sistem in 2 pasi cu modificari minimale pentru nevoile serverelor Pe serverele de Counter-Strike, precum si pe discordul acestora - am implementat o serie de masuri care au rolul de a ajuta utilizatorii cu informatii, metode de comunicare si raportare. De asemenea, am uniformizat cat se poate de mult organizarea acestora pentru a construi o familiaritate aparte atunci cand va petreceti timpul pe fairside, fie ca ne referim la serverele de joc propriu-zise sau la serverele de discord asociate acestora. In prezent orice discord asociat comunitatii, fie ca reprezinta un server de Counter-Strike sau un proiect extra - e caracterizat de trasaturi specifice care imbunatatesc experienta de utilizare. Regasiti canale specifice pentru raportare servere, precum si sisteme de tickete, automatizari si multe alte lucruri care semnaleaza apartenenta la comunitatea fairside. Nu uitati ca serverele de discord asociate comunitatii sunt mentionate pe pagina https://voice.fairside.ro/ sau pe canalul #fairside-servers de pe discordul reprezentativ FAIRSIDE ROMANIA. Evitati orice discord care nu este listat acolo, dar pretinde ca reprezinta comunitatea sau servere din fairside. Partea de discord DONE: Implementare sistem tickete DONE: Dezvoltare autoresponder tickete DONE: Dezvoltare comenzi rapide pentru staff DONE: Dezvoltare sistem de moderare de tip zero trust si comenzi pentru staff DONE: Dezvoltare sistem de moderare automata si redirectionare utilizatori catre tickete DONE: Dezvoltare aplicatii backend servere Counter-Strike 2 DONE: Dezvoltare aplicatie de actualizari Counter-Strike 2 DONE: Dezvoltare aplicatii asociate serverului de TeamSpeak DONE: Dezvoltare aplicatii pentru live data la peste 30 de jocuri populare in intreaga lume DONE: Dezvoltate aplicatii suplimentare pentru utilizare interna DONE: Dezvoltare aplicatii care semnaleaza apartenenta la comunitate a serverelor de discord asociate Am trecut prin numeroase limbaje de programare pentru aplicatiile de discord, realizand teste succesive pe C++, Python, JavaScript, Go etc. In acest moment sunt 10 versiuni de API dintre care o parte sunt discontinued si deprecated, in timp ce doar ultimele 2 versiuni de API (v9 si v10) sunt recomandate (https://discord.com/developers/docs/reference). Ce ar insemna schimbarile viitoare ale versiunilor de API pe termen lung? Nimic mai simplu: daca maintainer-ul librariilor utilizate renunta la actualizari si fix-uri, ar fi foarte dificil sa preluam intregul codebase pentru a revizui sectiuni specifice de cod. Aici se remarca importanta limbajului de programare, intrucat timpul necesar dezvoltarii conteaza enorm. Asadar, pentru aplicatiile de discord am ales Go, momentan. Am migrat pana si aplicatiile de C++ tot in Go. Cu Go e mai usor si mult mai productiv ca niciodata, depasind de obicei alte limbaje mainstream in multe zone (nu doar partea de readability, maintainability si performanta) - cel putin in cazul nostru. Nu avem performanta C/C++, dar suntem pe aproape, in zona limbajelor mai apropiate de assembly ca performanta bruta (C/C++/Rust). Setup-ul nostru curent e usor de mentinut chiar daca contribuitorii primari renunta la mentinerea librariilor utilizate atunci cand apar schimbari noi la Discord. Asta ne ofera stabilitatea necesara incat sa continuam rularea solutiilor software actuale fara sa fim dependenti de framework-uri sau librarii. Alegem sa imbratisam limbajul de programare ales, sa invatam sa lucram cu el mai eficient si sa ne scriem abstractizari singuri daca e cazul. Avantajele oferite de Go ne permit posibilitatea de a face mentenanta pentru librariile utilizate fara ajutor extern in cazul in care maintainerii renunta. Asadar, nu doar ca am prioritizat performanta si reducerea consumului RAM, dar am urmarit sa avem parte de o experienta de dezvoltare cat mai buna. Go ne-a oferit din toate cate ceva, depasind fara probleme Python, JavaScript sau alte limbaje mai indepartate de assembly ca nivel de abstractizare. Tineti cont ca pe viitor planuim sa reducem dependenta de platforme precum discord. Am realizat deja implementari pe baza optiunilor built-in, dar si pe baza aplicatiilor custom-made dezvoltate de noi. Acestea se ocupa de securitatea generala a serverului de discord reprezentativ al comunitatii si nu numai. Pe discord regasiti numeroase actualizari realizate de echipa noastra. Aceasta miscare de usoara detasare fata de discord si alte platforme mainstream nu inseamna neaparat ca nu ne vom mai ocupa de serverele comunitatii sau ca vom stopa utilizarea acestei platforme. Mai degraba inseamna ca deseori recomandarile noastre se vor indrepta catre solutii privacy-focused. Acesta este trendul pe care vom merge in urmatorii ani. Alternativele oferite de comunitate in prezent sunt date de serverul de TeamSpeak, forumul comunitatii, solutii dezvoltate de noi sau solutii open-source de tipul self-hosted. Partea de forum comunitate DONE: Eliminare diverse extensii third-party forum DONE: Eliminare pagini invechite de pe forum DONE: Blocare AI Software (AI Crawler, AI Assistant, AI Search) DONE: Blocare acces public la 95% din sectiunile serverelor de pe forum DONE: Blocare acces public la alte sectiuni importante de pe forum DONE: Arhivare +40k postari (mutare in sectiunea vizibila doar utilizatorilor care detin cont) Forumul ruleaza in parametri optimi de cand a fost instalat, pana in prezent. Baza de date a fost ingrijita constant si am acordat atentie sporita oricarei extensii instalate, alterand codul din backend de nenumarate ori pentru a respecta exigentele comunitatii. Am prioritizat de asemenea intimitatea utilizatorilor, inchizand accesul publicului la o serie de sectiuni ale forumului. Acum este necesar un cont pentru a accesa anumite zone importante, iar continutul de la diverse sectiuni apare doar dupa un numar minim de postari si activitate constanta. Pe forum vom realiza o curatenie generala pe parcursul timpului. Asta inseamna ca vom elimina din nou postarile duplicate adunate peste ani precum cereri de admin, reclamatii si cereri de unban vechi, dar si subiecte din alte arii de interes (cu precadere din afara domeniului calculatoarelor si jocurilor multiplayer). Vom curata de asemenea toate mesajele private dintre utilizatori si vom micsora spatiul ocupat de baza de date. Daca in trecut tindeam sa migram catre Cloud chiar si forumul, ei bine, in ultimii ani am revizuit atitudinea comunitatii vis-a-vis de asta. Suntem reticenti cu privire la gazduirea forumului pe servere de la diverse companii precum Microsoft, Google etc. Mai degraba migram doar anumite tipuri de servicii la corporatii, servicii care presupun 0 date personale si interactiune minima spre inexistenta din partea utilizatorilor. Asta inseamna ca strategia comunitatii pe partea de backend va fi usor ajustata pentru a respecta angajamentul nostru fata de partea de privacy. Partea de pagini web conexe CANCELLED: Status => Rescriere platforma de la 0 Am migrat serviciul catre un furnizor third-party PLANNED: Roadmap => Construire platforma de la 0 CANCELLED: Uptime => Rescriere platforma de la 0 Monitorizam serviciile intern, fara acces destinat publicului larg DONE: Pagini web care centralizeaza legaturi URL => Rescriere de la 0 DONE: Pagina web pentru conectare automata pe TeamSpeak => Rescriere de la 0 In prezent avem deja software pentru a acoperi toate nevoile comunitatii in afara de partea de roadmap. Rulam platforme pentru status si uptime servicii comunitate cu automatizari pe discord, precum si pagini web care centralizeaza legaturi URL importante. Toate acestea vor fi rescrise de comunitate odata cu rebranding-ul FAIRSIDE ROMANIA. Cautam sa reducem dependenta de tehnologii third-party. In plus, dorim sa reducem componentele complexe care necesita actualizari si mentenanta periodica. Acest demers ofera comunitatii control granular cu privire la procesele din backend si obtinem certitudinea ca lucrurile nu vor necesita patch-uri prea des pentru functionare pe termen lung. De asemenea, vom reduce totodata dependenta de organizatii comerciale care nu intra in aria de interes a comunitatii. Cat despre partea de roadmap/timeline comunitate, avem asta in plan de ceva timp. Am analizat diverse platforme, insa majoritatea nu respecta exigentele noastre, motiv pentru care solutia finala pentru roadmap intarzie sa apara. Totusi, facem demersuri semnificative in directia dezvoltarii sau adoptarii unei solutii care sa satisfaca cerintele noastre si sa respecte totodata intimitatea utilizatorilor. Partea de linux kernel si retelistica PLANNED: Dezvoltare versiuni custom de linux kernel pentru scopuri bine stabilite PLANNED: Dezvoltare solutii de firewall pentru control trafic (bpf/eBPF/XDP) DONE: Dezvoltare aplicatii de caching network query responses pentru diverse cazuri DONE: Linux Kernel - Hardening pentru a acoperi nevoile comunitatii DONE: Linux Kernel - Performance tuning in functie de use case DONE: Dezvoltare unelte pentru backend si automatizare task-uri comunitate DONE: Dezvoltare linux pipelines pentru comunicare intre servere Suntem familiari cu GNU/Linux de peste 10 ani. Am rulat distributii de linux precum BackTrack sau alte nume sonore cu mult inainte de aparitia Kali Linux, care, fie vorba intre noi, e tot Debian la baza, doar ca e plin de package-uri useful pentru pentesting basic si medium-level. Nothing fancy, to be honest. Experienta noastra vasta vine mai degraba din rularea Arch Linux pe USB timp de ani de zile in timpul liceului si studiilor universitare, precum si rularea Arch linux pe computere personale, dar nu numai. Faptul ca Arch Linux este o distributie de tip rolling release ne-a oferit prilejul sa stapanim mai bine mediul GNU/Linux, avand in vedere modul in care sunt integrate noile repo-uri si cat de fragil este sistemul overall. Modelul de actualizari si fragilitatea nu ne-au descurajat, ci din contra: ne-au ambitionat sa invatam mai mult, mai ales ca Arch Wiki este una dintre cele mai bune documentatii disponibile in lumea GNU/Linux. Cunoastem si alte tipuri de kernel si/sau sisteme de operare precum FreeBSD, OpenBSD, XNU, Illumos, FreeRTOS etc., doar ca nu ne-am concetrat pe acestea asa mult. Ne-am redirectionat mai degraba atentia catre GNU/Linux. Tecerea de la home/office la servere administrate la distanta a avut un stepping curve initial (pe partea de servere dedicate in principiu), apoi totul a fost flawless. Avand in vedere cele mentionate anterior, avem experienta si capacitatea sa livram servicii si produse software pentru linux incat sa acoperim nevoile comunitatii. Am acumulat de asemenea cunostinte noi in urma tweaking-ului kernelului pentru partea de game-hosting de-a lungul anilor, iar pe langa asta am rulat linux "in the wild" destul de frecvent pe baza colaborarilor cu diverse organizatii. Totusi, odata cu avansul pe partea de backend programming, vom fi capabili sa livram rezultate mai bune ca niciodata. Partea de kernel tuning si retelistica devin asadar aspecte de referinta in marea schema a lucrurilor. Partea de intimitate online DONE: Implementare masuri de securitate sporite in anumite zone DONE: Blocare acces public la diverse pagini web DONE: Blocare AI Software (AI Crawler, AI Assistant, AI Search) DONE: Migrare catre alternative pentru discutiile administrative (TeamSpeak: TS.FAIRSIDE.RO) DONE: Limitare utilizare corporatii pentru servicii care au legatura cu datele utilizatorilor Intimitatea online a intrat in atentia noastra de ani de zile, insa lucrurile au accelerat rapid odata cu aparitia solutiilor mainstream de tipul LLM sau SLM. Asadar, nu ne confruntam doar cu servicii de web crawling ca odinioara, ci si cu multe alte lucruri care de obicei depasesc intelegerea unui utilizator obisnuit de Internet. Asadar, dupa o analiza aprofundata, am facut pasi imediati catre reducerea datelor pe care diverse tipuri de software le pot colecta de la FAIRSIDE ROMANIA prin intermediul forumului si a altor pagini administrate de noi. Ce inseamna asta? In prezent e necesar cont pentru a vedea continutul de la majoritatea sectiunilor, insa chiar si in acest caz, utilizatorii trebuie sa realizeze un minim de postari pentru a accesa diverse zone ale comunitatii. Am implementat de asemenea masuri de securitate sporite in anumite zone si am realizat schimbari semnificative in backend pentru a proteja continutul generat de utilizatorii comunitatii. Cat despre ratelimit si cautari pe forum - am luat masuri de ani de zile pentru a reduce spamul de mesaje si indexarea arhivei de postari pe termen lung, precum si accesul la functia de cautare. Pe serverul de TeamSpeak TS.FAIRSIDE.RO beneficiati de comunicare criptata pe toate canalele, iar pe forum beneficiati de certificat TLS 1.2/1.3. Oferim recomandari cu privire la alte solutii software, dar de obicei aceste recomandari sunt subiective, asa ca nu voi face comentarii suplimentare pe acest subiect. Pe langa asta, e bine sa stiti ca respingem orice cerere comerciala de obtinere a informatiilor personale si evitam colaborarile care necesita datele oamenilor. Pe FAIRSIDE ROMANIA cautam sa controlam cat se poate de mult ce se intampla in backend pentru a reduce colectarea datelor noastre si ale utilizatorilor nostri de catre companii. Prin urmare, am inceput deja sa migram catre solutii alternative in loc sa utilizam platforme mainstream indragite de multi dintre voi. Va incurajam sa procedati la fel in viata personala. Scopul este protejarea datelor voastre, protejarea conversatiilor si activitatii desfasurate in mediul online si intr-un final, protejarea vietii voastre digitale. Am sa las mai jos cateva clipuri informative pentru a intelege despre ce vorbim. Concluzii strategie si planuri Comunitatea va depune eforturi rezonabile pentru a muta o parte din activitatea administrativa in alte medii controlate de noi in locul organizatiilor din afara comunitatii. De asemenea, migram catre solutii open-source sau solutii dezvoltate integral in-house in toate zonele unde e necesar, reducand totodata dependenta de solutii comerciale. Realizam toate lucrurile limitand totodata accesul oricarui utilizator de Internet la anumite sectiuni din website si la continutul generat de FAIRSIDE ROMANIA ca intreg, ceea ce inseamna ca protejam si interesele voastre si informatiile din postari. Se remarca de asemenea tendinta comunitatii de a adopta solutii software privacy-focused in locul utilizarii platformelor mainstream. Nu sustinem colectarea fiecarei informatii pentru big tech companies si facem tot posibilul sa protejam utilizatorii nostri pe platformele unde avem acces granular in backend. De asemenea, asa cum reiese de mai sus, oferim alternative precum TeamSpeak si chiar forumul comunitatii pentru comunicare criptata si sigura in lumea online. Dupa cum puteti observa, avem de gand sa dezvoltam mult mai multe solutii pentru backend. Nu putem face publice mai multe informatii, dupa cum reiese in mod direct sau indirect din paragrafele initiale ale acestei postari. Acestea tin de noua strategie adoptata de comunitate si contin referinte fata de modul in care ne vom dezvolta pe termen lung, precum si detalii care ne-ar putea sabota intregul proces. Prin urmare, am publicat doar o parte din noua directie adoptata de comunitate si cateva reusite din perioada anterioara. Testul timpului va spune cat de bune sunt deciziile luate de noi odata cu aceasta postare si discutiile din interior. Intre timp, ramaneti aproape pentru a fi la curent cu noutatile. Info Meta (Zuckerberg interview): https://www.youtube.com/watch?v=lqKkZFsWiAA Facebook: https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook–Cambridge_Analytica_data_scandal Facebook: https://www.youtube.com/watch?v=_BVl2cv08cU WhatsApp: https://www.msn.com/en-us/technology/cybersecurity/meta-accused-of-shocking-security-failure-in-lawsuit-by-former-whatsapp-executive/ar-AA1M9cG8 Discord: https://www.youtube.com/watch?v=sk5whLfsNEo Discord: https://www.youtube.com/watch?v=op2MyqRfMY8 Discord: https://www.youtube.com/watch?v=oHCK3NKFBW4 Useful content Messaging apps: https://www.youtube.com/watch?v=348A9PNy4Lw Surveillance Microsoft, Apple, Google: https://www.youtube.com/watch?v=QwxaRPuJkyU Microsoft Recall: https://www.youtube.com/watch?v=sfZs5sn15p0 OS Spying: https://www.youtube.com/watch?v=ZRfJ-rlLjt0 AI Surveillance Devices: https://www.youtube.com/watch?v=UKq_blvKCPc Privacy in Windows: https://www.youtube.com/watch?v=eyF8PBK0Hp8 Linux for Privacy: https://www.youtube.com/watch?v=3Dg4WIfvwWk VM for Privacy: https://www.youtube.com/watch?v=TohdAnIuEvw 2 3
Recommended Posts